Publicerat 25 maj, 2016

Branschen nöjd med det otippade valet

Branschen är positiv till valet av Peter Eriksson (MP) som ny bostadsminister. "Den bästa miljöpartist vi kunde få" kommenterar Veidekkes kommersiella direktör Lennart Weiss. Fastighetstidningen har pratat med branschens profiler.

– Sverige behöver en offensiv bostads- och digitaliseringsminister. Därför har jag valt att tillsätta Peter Eriksson på den posten, sa statsminister Stefan Löfven under presskonferensen.

[ Annons ]

Peter Eriksson har varit språkrör för Miljöpartiet mellan 2002 och 2011 tillsammans med Maria Wetterstrand. Han sitter dessutom som ledamot i Europaparlamentet. Nu tar han över posten som bostadsminister efter Mehmet Kaplans avgång. 

Stefan Löfvén presenterar sina nya statsråd.
Stefan Löfvén presenterar sina nya statsråd.

– Peter Eriksson är en av MP:s mest rutinerade politiker, med fötterna på jorden, resultatinriktad och samarbetsorienterad, sa Stefan Löfven i samband med att han presenterade den nya bostadsministern.  

Peter Eriksson säger att han känner sig ödmjuk och stolt över att få leda det bostadspolitiska arbetet de närmaste åren.

– Huvuduppgiften för mig just nu under den närmaste tiden är att få ut ett bra resultat i de bostadspolitiska samtalen, säger Peter Eriksson. 

Den bästa miljöpartisten vi kunde få.

Lennart Weiss, kommersiell direktör, Veidekke

Lennart Weiss, kommersiell direktör, Veidekke.
Lennart Weiss, kommersiell direktör, Veidekke.

Och branschen är positiva till Löfvens val av bostadsminister:

– Den bästa miljöpartisten vi kunde få.

Det är Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekkes, omdöme om Peter Eriksson.

– Jag och många i branschen hade förstås gärna sett att det var en Socialdemokrat som fick posten, men Peter är en bra person, han är prestigelös och lyssnande, och det är nödvändiga egenskaper om man ska få ihop bostadspolitiken som nu ligger på så många händer.

Enligt Lennart Weiss så är också Peter Eriksson en av få i Miljöpartiet som kan ifrågasätta de ”nedärvda reflexer” som finns inom partiet i byggfrågor, inte minst de miljöhinder som ställs upp.

Karolina Skog, som var en av Fastighetstidningens läsares förhandstippade kandidater till posten som bostadsminister, kommer även hon att få en betydande roll för bostadspolitiken i sin nya roll som miljöminister.

Tobias Olsson, förbundsdirektör för Sveriges Arkitekter.
Tobias Olsson, förbundsordförande för Sveriges Arkitekter.

Tobias Olsson, förbundsordförande i Sveriges arkitekter, tror att Peter Eriksson tillsammans med Karolina Skog kommer utgöra ett vinnande team.

– Peter Eriksson har inte varit förhandstippad till just bostadsministerposten, men Peter Eriksson är förstås en rutinerad politiker med stor vana av att leda och förhandla – om än inte som minister. För att kunna öka kvantiteten i bostadsbyggandet behövs ett rejält omtag i bostadsfinansieringen. Det är viktigt att ministern kan genomföra det på ett partiöverskridande sätt, säger han och fortsätter:

– Här kan förhoppningsvis Peter Eriksson klara av det, men kanske hade varit bättre att Per Bolund hade haft kvar bostadsportföljen tillsammans med sin roll som biträdande finansminister. Statsministern deklarerar också att han kommer att ge sig in i denna viktiga fråga och det är positivt. 

Med Karolina Skog som miljöminister och ansvar för stadsutvecklingsfrågor tillförs ytterligare en dimension.

Marie Linder, förbundsordförande, Hyresgästföreningen

Marie Linder, förbundsordförande, Hyresgästföreningen.
Marie Linder, förbundsordförande, Hyresgästföreningen.

Hyresgästföreningens förbundsordförande, Marie Linder, understryker att hon är positiv till att det blev en så pass erfaren politiker.

– Peter Eriksson har en bred erfarenhet på alla olika nivåer där byggande behövs. Han har goda förutsättningar att kunna göra ett bra jobb. Med Karolina Skog som miljöminister och ansvar för stadsutvecklingsfrågor tillförs ytterligare en dimension. Men viktigt är att det nu kommer kunna finnas ett nära samarbete med finansdepartementet för att kunna lösa bostadsfrågorna.

Stefan Ränk, vd, Einar Mattsson.
Stefan Ränk, vd, Einar Mattsson.

Stefan Ränk, koncernchef på Einar Mattson, anser att det är positivt att en känd och erfaren politiker har tillsatts som bostadsminister.

– Men hans bostadspolitiska kunskaper och erfarenheter är så här långt okända för mig. Det viktigaste för Peter Eriksson är att skapa en målbild för hur en fungerande bostadsmarknad ska se ut och arbeta med förändringsförslag utifrån det. Att lappa och laga på det system vi har idag har nått vägs ände, säger Stefan Ränk, koncernchef Einar Mattsson.

Han vet hur en fungerande marknad kan se ut.

Reinhold Lennebo, vd Fastighetsägarna Sverige

Reinhold Lennebo, vd Fastighetsägarna Sverige
Reinhold Lennebo, vd Fastighetsägarna Sverige

Reinhold Lennebo, vd för Fastighetsägarna Sverige, ser det som en klar fördel att Peter Eriksson under sin tid som EU-parlamentariker bott i Bryssel.

– Det gör att han vet hur en fungerande marknad kan se ut.

– Eriksson har under sin karriär visat sig vara nyfiken, lyssnande och pragmatisk – viktiga egenskaper för att hantera utvecklingen på en bostadsmarknad i kris. Vi ser fram emot en konstruktiv dialog om möjligheter och lösningar, säger Reinhold Lennebo.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]