MSB börjar med start idag måndag att skicka ut en ny version av broschyren ”Om krisen eller kriget kommer”. Den aktualiserar hur beredskapsfrågan kommer allt närmare fastighetssektorn.
Läget i världen har försämrats rejält sedan den tidigare broschyren skickades ut 2018. Kriget i Ukraina och återkommande problem med extremväder är tydligast. Men också terrorhot, cyberattacker och vilseledande information som fortsätter att öka i omfattning. Och såklart att Sverige har gått med i försvarsalliansen Nato.
Därför har nu MSB tagit fram en ny version av broschyren ”Om krisen eller kriget kommer”. Broschyren har större fokus på beredskapen för krig och innehåller en översiktlig beskrivning av hur man ska agera vid höjd beredskap. Den nya upplagan är dessutom dubbelt så tjock.
När ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) nyligen höll pressträff konstaterade han att det militära hotet mot Sverige har ökat och att ett väpnat angrepp inte kan uteslutas.
Mycket talar för att beredskapsfrågor kommer att få allt större betydelse i bygg- och fastighetsbranschen. Skyddsrumsfrågor är en sak som redan aktualiserats. I sak har dock inget ändrats, det är fastighetsägaren som ansvarar för att skyddsrummet går att använda, medan MSB genomför tillsyn och kontroller. Däremot bör boende vara mer insatta i var skyddsrummen ligger, samt känna till alternativa platser där man kan ta skydd.
Men kanske framför allt Utredningen om näringslivets försörjningsberedskap som i våras lämnade över sitt delbetänkande till energi- och näringsminister Ebba Busch. I betänkandet föreslås bland annat att en ny beredskapssektor för industri, bygg och handel skapas och att Tillväxtverket, SGU och Boverket får nya ansvar inom det civila försvaret.
I juli breddades utredningen även med flera tilläggsdirektiv. Bland annat ska utredningen nu även föreslå hur en modern och effektiv byggnads- och reparationsberedskap bör fungera.
Att man på Boverket redan börjat förbereda sig var tydligt när Fastighetstidningen nyligen intervjuade Boverkets generaldirektör Anders Sjelvgren. Rent konkret utesluter han exempelvis inte krigsplacerade fastighetsskötare.
– På något vis måste vi bygga en struktur så att vi kan klara detta om större delen av byggnadsbeståndet bombas sönder, sa Anders Sjelvgren till Fastighetstidningen.
Generaldirektören pekade även på hur Natomedlemskap och ett återuppbyggt försvar innebär nya utmaningar.
– Det är redan i dag ofta svårt och oförutsägbart att komma fram med riksintressen och så vidare. Det är brådskande att få till en struktur så att beredskapsfrågor inte också lägger sig som en våt hand över byggandet så att man inte kan göra något alls, sa Andars Sjelvgren.
Av detta ryms det såklart inte mycket av i broschyren. Här är det snarare fokus på tips som att ha en krislåda i hushållet. Här har några fastighetsbolag redan involverat sig. Till exempel Willhem, som erbjuder en beredskapslåda till alla sina hyresgäster i 29 000 lägenheter runt om i landet.
Problemen med extremväder har också ett stort fokus. I broschyren nämns bland annat att det efter kraftigt ihållande regn finns en ökad risk för ras, skred och erosion. Här finns konkreta tips till både fastighetsägare och boende att nära en slänt mot ett vattendrag vara uppmärksamma på förändringar i slänten: Titta efter om träd och stolpar i en slänt börjar luta åt samma håll, om jordstycken börjar glida eller nya och växande sprickor i mark. Likaså uppmärksamma sättningar i byggnader, till exempel att dörrar och fönster inte går att öppna.
Sedan en tid har man kunnat ladda ner ”Om krisen eller kriget kommer” från MSB:s hemsida. Från den 4 december skickas den också ut till de 6,3 miljoner personer som har digital brevlåda.