[ Annons ]

Under den närmaste fyraårsperioden behövs det ungefär 200 lägenheter för att halvera den akuta hemlösheten i Stockholm. Fastighetsägarna Stockholm stöder projektet Bostad först.
Publicerat 20 februari, 2015

”Branschen borde engagera sig mer”

Under den närmaste fyraårsperioden behövs det ungefär 200 lägenheter för att halvera den akuta hemlösheten i Stockholm. Fastighetsägarna Stockholm stöder projektet Bostad först.

För Bengt Malmegård, vd Malmegårds, var det en självklarhet att involvera sig redan från start. Bolaget har ställt upp med lägenheter till Bostad först.

[ Annons ]

– Bara för att de hemlösa befinner sig i en utsatt situation behöver man inte se dem som förlorare. Här gäller det att få dem tillbaka på banan igen. Jag tror att detta är betydligt bättre än att skapa kategoriboenden. Även om det kan innebära en något förhöjd risk så tycker jag att vi fastighetsägare ska ta den. Jag ser det personligen som en del av mitt företags sociala ansvar och hållbarhetsarbete. Varför ska bara de kommunägda bolagen behöva axla det ansvaret? Hela branschen borde kunna engagera sig mer i dessa frågor, menar Bengt Malmegård, som samtidigt är medveten om att många fastighetsägare redan hjälper till på annat sätt.

Men även om han brinner för att få med fler av sina kolleger i branschen är det motvilligt som han pratar om de egna insatserna.

– Nej, jag vill inte prata alltför mycket utan försöker jobba ganska anonymt med detta. Blir det en alltför stor sak så kan det finnas risk för att boende i våra fastigheter börjar titta lite misstänksamt på andra hyresgäster. Och det vill jag definitivt inte ska hända. Det handlar om att skapa en mjuk integration, säger Bengt Malmegård.

Fastighetsskötarna uppmanas hålla lite extra koll. Annars menar Bengt Malmegård att det inte är någon skillnad mot att ha en ”vanlig” hyresgäst.

– Att det finns 24-timmars service från Stockholms Stadsmissions sida innebär en stor trygghet för mig som fastighetsägare. Skulle det visa sig att någon missköter sitt boende kan man vid behov ta bort personen inom 24 timmar, förklarar Bengt Malmegård.

Har det hänt?

– Vi har väl haft någon incident. Vi fick frågan om man skulle avhysa personen. Men jag sa nej. Man måste ge vederbörande en chans till.

– Jag har bara positiva  erfarenheter av Bostad först. Och skulle det trots allt innebära en något förhöjd risk,  så tycker jag att vi fastighetsägare måste ta den, säger Bengt Malmegård.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]