Cellplast är ett vanligt isoleringsmaterial i både tak- och fasadpaneler. Det är billigt och isolerar väll, men kan även vara utgöra en potentiell brandrisk. Branden i flerbostadshuset i Grenfell, England är ett avskräckande exempel på hur felaktig tillämpning av materialet kan få förödande konsekvenser. Foto: Shutterstock
Publicerat 18 januari, 2019

Branden i Skövde väcker frågor om cellplast

Branden i i två lägenhetslängor i Södra Ryd i Skövde aktualiserar frågan om cellplast som isoleringsmaterial. ” Folk ska inte bli rädda att bo i hus som är isolerade med cellplast” säger Lars Brodin, brandingenjör på Brandskyddsföreningen, till Aftonbladet.

Branden i Skövde som bröt ut på onsdagskvällen började i en lägenhet men spreds sedan via taket till närliggande hus. Till stor del berodde spridningen på att elden tog sig in i tilläggsisoleringen mellan betongväggarna och plåtskivor.

[ Annons ]

Det är vanligt att använda cellplast som isolering. Det är en effektiv och billig metod, den klarar hög belastning och är dessutom fukttålig.  Men den är även lättantändlig och medför att eld snabbt kan sprida sig till andra våningsplan och byggnader.

I Skövde orsakade branden endast egendomsskador men i London utvecklades en brand i ett hus med cellplast 2017 till en mardröm där 71 personer miste livet. Då uppkom även en diskussion om användat av cellplast i svenska fastigheter.

Enligt Skövde Nyheter har en person gripits och anhållits efter storbranden i stadsdelen Södra Ryd i onsdagskväll. Polisen arbetar utifrån hypotesen att branden var anlagd.

– Det är en person som är formellt misstänkt och som delgivits misstanke om grov mordbrand som rubricering, bekräftar Niklas Lindström på polisens Grova Brotts-grupp i Skövde.

Den aktuella fastigheten i Skövde ägs av Balder.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]