[ Annons ]

Publicerat 7 juni, 2016

Bra vinst vid ombildning till bostadsrätter i Rinkeby

Med 88 procent över inköpspriset har fastighetsbolaget D. Carnegie & Co sålt 22 lägenheter i Rinkeby till sina hyresgäster. En första försäljning för att testa marknaden som ger mersmak och lär följas av fler.

Många fastighetsägare har utan resultat försökt att ombilda hyreshus i Rinkeby till bostadsrättsföreningar. Men nu tycks isen vara bruten, D. Carnegie & Co har fått till ett avtal med de boende på Sunnanbyplan 3-9, en fastighet från 1970 som är två bostadsbyggnader med 22 lägenheter och två lokaler. De ingick i ett paket som köptes av Kvalitena.

[ Annons ]

Försäljningen sker till ett underliggande fastighetsvärde på 43 miljoner kronor, vilket innebär ett pris på 16 850 kronor per kvadratmeter bostadsyta. Priset överstiger senast gjorda marknadsvärdering med 88 procent.

Enligt vd, Ulf Nilsson var det inget problem att få med hyresgästerna på tåget. Nästan alla var enligt honom positiva och det har även innan ombildningen gjorts byten med nya hyresgäster som kommit in i huset enkom för att få köpa.

– Det svåraste var att få med bankerna eftersom det idag inte finns någon andrahandsmarknad för bostadsrätter i området. Vi och alla andra var vilsna och det här en test för att se vad som gäller på marknaden, säger Ulf Nilsson.

Ett riktmärke var en försäljning som Akelius gjort i Vårberg där slutpriset blev 21 000 kronor per kvadratmeter.

Är då detta ett tecken på att D. Carnegie & Co vill sälja av sitt bestånd i Rinkeby som idag är 1 300 lägenheter?

– Nej, absolut inte. Vår huvudstrategi är att renovera och hyra ut. Däremot är det bra med att frigöra kapital lite då och då med försäljningar. Med fler bostadsrätter i Rinkeby ökar också attraktionskraften får området. Vi kommer kanske sälja 100 – 200 lägenheter per år om intresset finns, säger Ulf Nilsson.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]