[ Annons ]

Axel Tärn, kreditanalytiker på Swedbank.
Publicerat 13 maj, 2024

Bra villkor på obligationsmarknaden

Med lägre marginaler har den svenska obligationsmarknaden vaknat till liv igen. Det kan vara läge att passa på att refinansiera sig, säger Axel Tärn, kreditanalytiker på Swedbank.

För de mest kreditvärdiga fastighetsbolagen är spreadarna, alltså kreditmarginalerna, tillbaka på mycket låga nivåer kring en procentenhet för treåriga obligationer.

Men även lite längre ned inom Investment Grade (bolag med höga kreditbetyg) får utgivarna bra villkor för närvarande. Castellum gav till exempel ut två icke säkerställda obligationer i början av mars på tillsammans 2 miljarder kronor med spreadar på 1,55 procentenheter respektive 2,1 procentenheter.

[ Annons ]

– Spreadarna är i paritet med bankfinansering, fast utan krav på säkerheter, så det är attraktivt, konstaterar Axel Tärn, kreditanalytiker på Swedbank.

När räntorna var som lägst och spreadarna som mest fördelaktiga kunde fastighetsbolag med BBB-betyg (lägsta nivån inom Investment Grade) ge ut obligationslån med mycket låg spread på mellan 0,8 till 1 procentenhet. Sedan steg spreadarna kraftigt till upp mot 4 procentenheter samtidigt som räntorna sköt i höjden.

– Det var extremt tufft. Men nu är spreadarna tillbaka på normala nivåer, även om räntenivån naturligtvis är betydligt högre än tidigare, säger Axel Tärn.

Även för bolag med låga kreditbetyg, inom High Yield-segmentet, har det tajtats åt rejält de senaste månaderna. Några emissioner har kommit in väsentligt tajtare än på andrahandsmarknaderna med spreadar ned till 3,75 procentenheter, vilket ju kan tyckas vara märkligt.

Den nuvarande situationen med bra aktivitet och attraktiva spreadar på primärmarknaden bör hålla i sig, i alla fall fram till sommaren.

Förklaringen är, enligt Axel Tärn, att det finns ett stort uppdämt behov bland investerare. Fastighetssektorn återbetalade stora delar av obligationerna som förföll 2022 och 2023. Det har gjort att marknaden krympt och investerarna fått tillbaka sitt kapital, som behöver återinvesteras. Under torkperioden fanns det dessutom ingenting att köpa på primärmarknaden för till exempel pensionsfonder, vilket gör att när marknaden nu kommit igång igen är det lite som att dra ur en propp.

– Investerare vill ta på sig risk men det finns inte tillräckligt med papper ute, då marknaden varit nästan död ett bra tag. De är en allmän trend, inte bara inom fastighetssektorn. Många investerare har inte så mycket val. De måste teckna så mycket som det går, säger Axel Tärn.

Frågan är förstås hur länge man kan vänta sig att de goda tiderna för bolag som ger ut obligationer håller i sig?

– Vår bedömning är att spreadarna bör glida isär igen. Men den nuvarande situationen med bra aktivitet och attraktiva spreadar på primärmarknaden bör hålla i sig, i alla fall fram till sommaren. Det är ju inte jättelång tid så det är läge för en del bolag att passa på och säkra upp finansieringen för 2025 redan nu, säger Axel Tärn.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]