[ Annons ]

Foto: Skärmdump.
Publicerat 12 juni, 2018

Boverket vill sänka trösklarna för utländska byggföretag

Med den nya webbsidan Buildinginsweden.se ska Boverket göra det enklare för utländska byggföretag och byggherrar att bygga bostäder i Sverige.

Bättre information på engelska kan främja konkurrensen och det kan i sin tur leda till fler anbud och sänkta byggkostnader.

[ Annons ]

– Det byggs mycket, men det behöver byggas mer för grupper som söker bostäder till skäliga priser, till exempel studenter och äldre. Otillräcklig konkurrens bidrar till höga priser och höga boendekostnader. En ökad konkurrens är viktig för att skapa bostäder som fler kan efterfråga, säger Anders Sjelvgren, generaldirektör på Boverket.

Buildinginsweden.se ska upplysa om vad som gäller i Sverige, bland annat byggregler och avtalsvillkor. Tanken är att byggherrar/projektutvecklare och byggföretag ska få hjälp att orientera sig genom att visualisera stegen från idé till en färdig byggnad.

Boverket har kartlagt behovet med hjälp av referensgrupper och aktörer i branschen, där även utländska aktörer har ingått. Informationen kommer även att fortsätta utvecklas i dialog med aktörer och målgrupper.

– Att öka konkurrensen genom att underlätta för fler aktörer att verka på den svenska marknaden är en väg att sänka byggkostnaderna. Teknisk utveckling, industrialiserat byggande, förenklade processer är andra vägar som vi också måste fortsätta att utforska, säger Anders Sjelvgren.

På Boverkets webbplats kan du ladda ner och läsa rapporten ”Bygga upp och förvalta en webbplats med information för utländska byggherrar och byggföretag”.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]