Den som bara registrerar sig som intresserad men inte dyker upp på visning föreslås ska spärras från fortsatta intresseanmälningar.
Publicerat 2 mars, 2017

Bostadssökande som struntar i visning kan spärras

Den som tackat ja till tre visningar för att sen inte dyka upp kan komma att spärras i sex månader. Stockholms bostadsförmedling utreder nu hårdare regler för bostadssökande.

När Svenska Dagbladet för en tid sedan granskade Bostadsförmedlingen i Stockholm berättades det bland annat om när en liten billig etta i Gröndal skulle förmedlas strax före jul. Det kom in runt 600 intresseanmälningar på Bostad Stockholms sajt, 40 anmälde sig till visningen, bara två dök upp och ingen av dem tog lägenheten.

[ Annons ]

Det må vara ett extremfall, men Bostadsförmedlingen ska nu utreda hur man kan minska risken för att folk, mer eller mindre systematiskt, struntar i visningar som de anmält intresse för. Följden blir att lediga lägenheter står outhyrda i onödan.

Det var Joel Forsell (L) i Bostadsförmedlingens styrelse som väckte frågan. Han föreslår att den som missbrukar visningsrätten ska spärras. Och så önskar han någon typ av OSA-system.

Det Bostadsförmedlingen nu går vidare med är att se om det är möjligt att införa en regel om att bostadssökande har två dagar efter att ha fått en visningsinbjudan och svara ja eller nej om de tänker komma på visningen.

Dessutom tittar man på en regel att om sökande tackat ja tre gånger utan att dyka upp så spärras man från ytterligare visningar i sex månader.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]