I bostäder är de fossila bränslena nästan helt borta. Foto: Shutterstock.
Publicerat 8 juni, 2016

Bostadssektorn nästan fossilfri

Användningen av fossila bränslen minskar i Sverige. I bostäder är de fossila bränslena nästan helt borta, medan transporter ännu till största delen är beroende av olja.

Energimyndighetens rapport ”Energiindikatorer” följer varje år upp de energipolitiska målen för Sverige med olika indikatorer.

[ Annons ]

Årets rapport visar att de fossila bränslena olja, kol och naturgas har minskat sedan början av 80-talet. De har gått från 48 procent av den totala energianvändningen till 30 procent år 2014. Minst är användningen i bostadssektorn.

– Användningen av fossila bränslen har minskat mycket i bostadssektorn. 2014 var andelen fossilt bränsle två procent jämfört med 36 procent för 30 år sedan, säger Anna Andersson, utredare på Energimyndigheten.

Rapportens indikatorer ger en bild av det svenska energisystemet och dess utveckling. Indikatorer finns bland annat för förnybar energi, energiintensitet, pris- och kostnadsutvecklingen på olika energimarknader och skatter på energi.

Energin som används i bostäder och för elproduktion är redan nästan fossilfri

– Energin som används i bostäder och för elproduktion är redan nästan fossilfri. Den stora utmaningen att ställa om till fossilfritt ligger inom sektorerna transporter och industri, säger Anna Andersson.

Klicka på bilden för att göra den större: Grafik: Energimyndigheten.
Klicka på bilden för att göra den större: Grafik: Energimyndigheten.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]