[ Annons ]

Oskar Öholm, vd Fastighetsägarna Stockholm Foto: Olof Holdar
Publicerat 3 februari, 2022

Bostadsrättsförening stämd av Stockholms stad

BRF Bandhagen fick beskedet att deras markavgift till Stockholms stad skulle höjas med drygt 40 procent. När styrelsen vägrade betala blev föreningen stämd av staden.

BRF Bandhagen, en förening med 580 lägenheter på åtta tomträtter i södra Stockholm, fick ett nytt kontrakt av Stockholms stad, som visade att deras tomträttsavgäld skulle höjas med 42 procent.

Styrelsen undrade vad den kraftiga höjningen baserades på och bad om underlaget till beslutet. När de inte fick något besked vägrade de att betala. Stockholms stad stämde då föreningen, skriver Dagens Nyheter.

[ Annons ]

Morgan Öberg, ordförande i BRF Bandhagen, säger till tidningen att föreningen inte ifrågasätter att de ska betala hyra, men de vill ha svar på vad höjningen baserades på. Enligt Daniel Roos, avdelningschef på exploateringskontoret, har staden inte nåt annat val än att stämma en förening som vägrar skriva på ett kontrakt. Nu får en domstol avgöra nivån på avgälden.

– Det ska bli intressant att följa processen. Det finns ett antal liknande processer, men inga prejudikat efter de senaste höjningarna. Jag tycker det är utmärkt att domstolarna får titta på om avgäldsnivåerna verkligen är skäliga i lagens mening, säger Oskar Öholm, vd Fastighetsägarna Stockholm.

– Men om kommunerna lagligt kan ta ut en väsentligt högre avgift än alla andra så måste man fråga sig om inte lagstiftningen borde ses över. 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]