En kartläggning som HSB låtit göra i våra storstäder visar att 43 procent av föreningarna vet att det förekommer olovlig uthyrning i andra hand. ”Det finns ett stort mörkertal”, säger Karolina Sandahl, jurist hos Fastighetsägarna Stockholm.
Med bostadsbrist och höjda gränser för hur mycket man kan ta ut i andrahandshyra har marknaden för att hyra ut sin bostadsrätt ökat rejält. På plattformen Qasa var det 120 000 bostäder som hyrdes ut under 2023, de allra flesta bostadsrätter.
Hos Skatteverket inrapporterades tre miljarder kronor i vinster (det som överstiger schablonavdraget 40 000 kronor) från denna uthyrning, en ökning med 160 procent på tio år.
Men det finns förstås stora mörkertal med uthyrning som varken rapporteras in till föreningarna eller till Skatteverket. HSB har låtit undersökningsföretaget Evidensgruppen kartlägga omfattningen, och resultatet visar att det pågår olovlig andrahandsuthyrning i 43 procent av bostadsrättsföreningarna i våra tre storstäder.
Var femte av dessa föreningar uppger att uthyrningen sker i kriminellt syfte. I över hälften av föreningarna sker uthyrningen av personer som aldrig har flyttat in i lägenheten, och i lika många föreningar förekommer korttidsuthyrning.
– Uthyrning i vinstsyfte är inte tillåtet, och att upplåta lägenheten utan styrelsens tillstånd är grund för uppsägning. Ändå kan den systematiska olovliga andrahandsuthyrningen fortgå utan repressalier på grund av ett tandlöst regelverk fullt av juridiska kryphål, säger Johan Nyhus, förbundsordförande HSB i en kommentar.
Den systematiska olovliga andrahandsuthyrningen kan fortgå utan repressalier på grund av ett tandlöst regelverk fullt av juridiska kryphål.
Enligt HSB är det vanligaste kryphålet att andrahandshyresgästen anges vara en inneboende vilket innebär att det inte krävs något tillstånd från föreningen. I enkäten svarar föreningarna att bostadsrättsinnehavaren följer styrelsens uppmaning, men att man ofta ser att den olovliga andrahandsupplåtelsen återupptas kort därefter.
Karolina Sandahl, gruppchef AO-juridik hos Fastighetsägarna Service Stockholm känner igen problematiken med olovlig uthyrning i föreningar.
– Det är allt fler som hör av sig och det är ett stort mörkertal. Ju större förening det är ju svårare är det att upptäcka. Tyvärr är det en komplicerad och lång process för en förening om de vill göra sig av med en medlem som bryter mot reglerna. Man måste gå till tingsrätten och ha bra bevis med vittnen och gärna kompletterande bevisning.
Tyvärr är det en komplicerad och lång process för en förening om de vill göra sig av med en medlem som bryter mot reglerna.
Regeringen vill underlätta för andrahandsuthyrningar. Hur ser du på det?
– Min personliga åsikt är att andrahandsuthyrning redan som det är innebär en ökad hantering för föreningarna som redan sitter med väldigt mycket arbete. Blir det ännu fler andrahandsboende kan det även urholka föreningstanken där tanken är att de man ska vara bosatt i huset och även delta i föreningsarbetet såsom gårdsstädning och andra aktiveter. Det föreligger även risk för att de medlemmar som hyr ut sina lägenheter i andrahand inte är intresserade av att delta på föreningsstämmor.
Karolina Sandahl menar även att klimatet med ökad kriminalitet och otrygghet i bostadsområden inte gynnas av andrahandsboende.
– De som bor i ett bostadshus vill veta vilka som rör sig i fastigheten och vem som har tillgång till nycklar. Det kan nog behövas en tillståndsdel även för inneboende.
Isabelle Purits, kommunikationsansvarig på Qasa, är förvånad över de höga siffrorna med olovlig uthyrning.
– Jag trodde faktiskt inte det var så många. Jag skulle tro att ett skäl är att många vill hyra ut längre. I en undersökning vi gjorde för ett år sedan svarade 87 procent av hyresvärdarna (bostadsrättsägarna) att de vill hyra ut längre än sex månader eller ett år i taget.
Kan folk hyra ut i tre år skulle det minska svaruthyrningarna.
Hon hoppas att den nya lagstiftning som regeringen utreder vid andrahandsuthyrning ska ge ökad flexibilitet för längre uthyrningar om det inte finns misstanke om brott.
– Kan folk hyra ut i tre år skulle det minska svaruthyrningarna, säger Isabelle Purits.
Kan ni inte göra egen kontroll med godkännande från förening innan lägenheterna läggs upp på plattformen?
– Det är något vi skulle kunna titta på och vi vill öka tryggheten på marknaden. Idag uppmanar vi våra värdar att begära tillstånd från föreningen och vi har en klausul att avtalet inte är giltiga om föreningen inte godkänt uthyrning