Publicerat 2 september, 2021

Bostadspriserna steg på bred front under augusti – SBAB

Bostadspriserna vände upp på bred front i augusti efter att ha varit dämpade under sommaren. Men priserna steg inte överallt. Lägenhetspriserna i Storgöteborg föll med 0,1 procent och för villor var de oförändrade i Storstockholm och ned 0,6 procent i Mellersta Sverige.

Annars var det uppåt som gällde. Som mest ökade lägenhetspriserna i Mellersta Sverige, upp 4,4 procent. För villor var prishöjningen som störst i Stormalmö med 3,8 procent.

”Som väntat, och som vi förutspådde i början av augusti när vi kommenterade de röda siffrorna för juli, har både lägenhets- och villapriserna hoppat upp igen i augusti, med undantag för i några regioner. Det är högst troligt en ”efter-semestern-effekt” i linje med normala säsongsmönster”, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

”Det blir nu intressant att följa utvecklingen under hösten. Vi vet erfarenhetsmässigt att hösten brukar vara mer lugn på bostadsmarknaden, men osäkerheten är för närvarande stor. I ena vågskålen, som lutar mot stillastående priser i närtid eller kanske till och med fallande priser på lite sikt, ligger stigande långa boräntor framöver och en viss återgång till mer normala konsumtionsmönster i takt med att pandemin klingar av. I den andra vågskålen ligger ökande optimism i kölvattnet av det successivt förbättrade ekonomiska läget i stort i Sverige”, fortsätter Robert Boije.

Reno Santic
Nyhetsbyrån Finwire
https://twitter.com/finwire
newsroom@finwire.se

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]