[ Annons ]

Foto: Shutterstock
Publicerat 16 januari, 2017

Bostadspriserna steg över 30 procent i flera kommuner 2016

Tryckvågen i bostadspriserna har nått utanför de stora städerna. Under 2016 steg priserna med över 30 procent i bland annat Sundsvall. Här är kommunerna där priserna ökade mest i fjol.

Efter rekordåret 2015 fortsatte bostadspriserna även i fjol att stiga över hela landet. Anledningarna till prisökningarna är många men främst lyfts de låga räntorna, en generell bostadsbrist och inlåsningseffekter på bomarknaden fram som de viktigaste förklaringarna.

[ Annons ]

Prisökningstakten på rikets bostadsrätter landade till slut på 7 procent och på villor var ökningen hela 9 procent. På topp tio-listan återfinns ingen kommun i de tre storstadsregionerna utan det är framförallt i medelstora kommuner som priserna stigit som allra kraftigast.

Bostadsrättspriserna steg som mest i Sundsvall, Kävlinge och Härnösand. Samtliga tre kommuner hade en prisökningstakt över 30 procent. I Finspång, Sjöbo och Ale steg villapriserna mest. Det visar mäklarkedjan Svensk Fastighetsförmedlings kartläggning av bostadspriserna under 2016 som tagits fram med hjälp av statistik från Mäklarstatistik.

Alla Sveriges län visar prisökningar på både bostadsrätter och villor och i flera län har priserna stigit med mer än en tredjedel.

– De senaste åren har bostadsmarknaden tagit rejäl fart och prisökningstrenden fortsatte under fjolåret. Vi ser tydligt att priserna stiger mest i kranskommuner till storstäderna och i mindre städer såsom Sundsvall, Härnösand och Motala. Allt tyder på att utvecklingen på bomarknaden kommer fortsätta under 2017, säger Tanja Ilic, vd på Svensk Fastighetsförmedling.

Här steg bostadsrättspriserna snabbast under 2016:

1.Sundsvall 34 %

2.Kävlinge 31 %

3.Härnösand 31 %

4.Motala 30 %

5.Strängnäs 30 %

6.Landskrona 28 %

7.Halmstad 27 %

8.Hammarö 25 %

9.Karlskrona 25 %

10.Ystad 25 %

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]