Publicerat 3 november, 2020

Bostadspriserna fortsatte uppåt i Sverige under oktober – SBAB

Bostadspriserna var fortsatt uppåtgående i hela Sverige under oktober. Som mest steg lägenhetspriserna i Malmö med 2,1 procent och huspriserna i Södra Sverige med 3,0 procent, uppger statliga SBAB i ett pressmeddelande.

I Storstockholm och Storgöteborg steg lägenhetspriserna med 0,8 respektive 0,4 procent och huspriserna med 0,5 respektive 1,2 procent.

Priserna på lägenheter och villor är högre inom samtliga regioner sedan årsskiftet. Störst har ökningen varit för villapriserna.

”Trots ett av de värsta åren någonsin i svensk ekonomi med kraftigt stigande arbetslöshet har bostadspriserna gått upp markant sedan årsskiftet. Det är uppenbart att faktorer som låga räntor, semester hemma och hemarbete ökat intresset för bostadskonsumtion framför annan konsumtion och att det har påverkat mer än den ökade arbetslösheten. I synnerhet gäller detta för småhus”, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Boije varnar samtidigt för risker vid en andra coronavåg.

”Rimligen kan inte bostadsmarknaden stå emot vad som helst. Skulle vi få en mycket omfattande och långvarig andra smittspridningsvåg med ytterligare ökad arbetslöshet vore det konstigt om inte det spiller över på bostadsmarknaden”, säger han.

Reno Santic
Nyhetsbyrån Finwire
https://twitter.com/finwire

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]