[ Annons ]

Foto: Johan Bergmark
Publicerat 22 mars, 2019

Bostadsministern snart även språkrör

Bostadsminister, finansmarknadsminister och snart även språkrör. Per Bolund föreslås bli nytt språkrör för Miljöpartiet. Fastighetstidningen träffade honom dagen innan då han talade om att det varit en tuff period för partiet.

Per Bolund aviserade tidigt att han var intresserad av att ta över språkrörsposten från Gustaf Fridolin så valberedningens förslag kom inte som någon större överraskning. På pressträffen kallar han sig ”oroad optimist” och menar att Miljöpartiet med tanke på det miljöengagemang som finns i samhället har en plattform för framtiden.

[ Annons ]

– Miljöpartiet får fördubblade siffror till nästa val och vi kommer att återta de regioner och kommuner som vi ramlat ur, sa en ovanligt självsäker minister.

Det blir Miljöpartiets kongress den 3-5 maj som väljer och med största sannolikhet är Per Bolund det enda alternativet. Han har få ovänner inom partiet och anses som en smidig och lyssnande person. Bolund har även stort förtroende i många av de övriga partierna.

I en intervju med Per Bolund som Fastighetstidningen gjorde dagen innan nomineringen berättar han att den gångna mandatperioden varit tuff för Miljöpartiet.

– Vi har gått från årtionden i opposition till att ingå i regeringen. Det har varit en prövning för partiet och kompromisser som ibland varit svåra. Men jag skulle säga att vi också har fått erfarenheter som är oerhört värdefulla och att vi nu också har visat att vi klarar av att bära regeringsansvaret. Så i längden kommer det att ge oss styrka. Men jag är den första att erkänna att det varit alldeles för många nybörjarmisstag och felbeslut som tagits.

Vad är din plan för framtiden?
– Att inte lova för kategoriskt om vi inte är säkra på att vi kan hålla det vi sagt. Och framförallt att planera långsiktigt och inte bara söka klick i sociala medier eller fatta beslut som faktiskt behövs och att sen förklara för människor varför.

Men du är bostadsminister och det är flera punkter i januariöverenskommelsen som ska genomföras. Hinner du?
– Ja, det känner jag mig trygg med. Jag är också en person som är bra på att fokusera på vad som behöver göras och att delegera arbetet. Och det har ju funnits partiledare tidigare med tunga ministeruppdrag.

I kommande nummer av Fastighetstidningen (ute den 8 april) kan du läsa ett reportage där Per Bolund berättar om de bostadspolitiska delarna av januariavtalet och andra prioriteringar i bostadspolitiken.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]