[ Annons ]

Rocio Escanella var en av studenterna som visade runt i sin lägenhet. Foto: Fredrik Hjerling
Publicerat 22 mars, 2023

Bostadsministern hälsade på i studentlyan

Badrummens storlek hårdgranskades när bostadsminister Andreas Carlson (KD) besökte K2A:s studentbostäder i Barkarbystaden i Järfälla under onsdagen.

I januari 2022 invigdes K2A Knaust & Andersson Fastigheters studentbostäder i Barkarbystaden i Järfälla. Det 199 Svanenmärkta hyreslägenheterna i trä var nominerat till det Studentbostadspriset.

Barebe Niringiyimana var en av studenterna som öppnade dörren till sin etta när bostadsminister Andreas Carlson kom på besök i onsdags.

[ Annons ]

– Jag trivs enormt bra här. Det bästa är nog den fina balkongen. Takterrassen är också fantastisk att kunna hänga på, säger hon.

Hyran på 7300 kr/mån (vilket inkluderar bredband och tillägg för säng)  är dyrt. Men med extrajobb utöver studielånet så funkar det, konstaterar Barebe Niringiyimana.

– Men då är det också en fullt utrustad lägenhet med tvätt-och diskmaskin, hög standard på vitvaror och väldigt fräscht. Då hyran känns motiverad, säger Barebe Niringiyimana.

Bostadsminister Andreas Carlson (KD) besökte K2A:s studentbostäder i Barkarbystaden i Järfälla. Foto: Fredrik Hjerling

Nyligen gav bostadsministern Boverket i uppdrag att ta fram förslag på ”betydande lättnader” på byggkraven för studentbostäder. Syftet är att minska byggkostnaderna genom att exempelvis sänka kraven på handikappanpassning och buller.

Finns det då något som Barebe Niringiyimana kan tänka sig att avvara i sin etta?

– Nej, jag tycker att den här lägenheten är optimal. Perfekt att det finns allt man behöver.

Fredrik Blom, affärsutvecklare på K2A, berättar att man faktiskt började med att försöka göra avkall på standarden, men ändrade sig på grund av krav från studenterna om höjd standard.

– Men det är en stor toalett, inflikar Andreas Carlson.

Dock utan medhåll.

– Jag tycker att den ska vara så stor. Man vill känna att det är rymligt och kunna hänga sin tvätt. Bor man så litet så vill man inte att alla utrymmen ska vara minimala. Så för min del är det bra, säger Barebe Niringiyimana.

Kommunala särkrav är förbjudna enligt lag. Men de finns.

Men enligt Andreas Carlson är kanske inte det stora problemet storleken i sig. Utan att tolkningarna av hur utrymmet ska utformas skiljer sig stort mellan olika kommuner.

– Kommunala särkrav är förbjudna enligt lag. Men de finns. Det är något som ligger i utredningsuppdraget att nu se över, säger Andreas Carlson.

Han får medhåll från Fredrik Blom.

– Det är en viktig fråga man lyfter. Särkraven är ett problem. Vi startade med en idé att kunna bygga studentlägenheter likadant överallt. Men det har inte blivit så. Det märkligaste är i Umeå där man ska kunna förvara vinterdäck i bostaden – det även i studentlägenheter, säger Fredrik Blom.

K2A har studentbostäder från Lund i söder till Kiruna i norr med en gemensam kö för samtliga orter.

– När man är ung är det väldigt svårt att på förhand veta vad eller var man kommer att plugga efter gymnasiet. Det kan också vara så att man vill byta lärosäte när man väl börjar läsa på universitet eller högskola. Vi ser att det finns en väldigt stark poäng med att det finns ett studentbostadsföretag som har bostäder i alla delar av landet, säger Johan Knaust, vd på K2A.

Bostadsminister Andreas Carlson tyckte att det var intressant att det går att bygga yteffektivt och i trä för studenter. Men såg samtidigt behovet av reformer. Som de stora fönstren.

– Det ska såklart inte bli nattsvart i lägenheterna. Men det borde vara möjligt att minska kraven på ljusinsläpp och på så vis kunna bygga ännu energieffektivare. Det är en del av det som nu ligger på Boverket att utreda.

– Det borde vara möjligt att minska kraven på ljusinsläpp och på så vis kunna bygga ännu energieffektivare, säger Bostadsminister Andreas Carlson (KD). Här i samtal med Johan Knaust, vd K2A. Foto: Fredrik Hjerling

Men det är inte bara renodlade studentbostäder som är alternativet för en nybliven student. Ser du reformbehov även inom andra områden?

– Absolut. Det är också utpekat i Tidöavtalet att underlätta steget in på till den ägda bostadsmarknaden. Där finns det mycket att göra och regeringen bereder nu förslag, säger Andreas Carlson.

Han betonar dock vikten att, i det ekonomiska läge som råder, göra rätt åtgärder.

– Det får inte bli inflationsdrivande. Vi behöver ta ett ansvar för helheten, men det utan att det för den sakens skull bromsar in ytterligare när vi nu ser en kraftig nedgång i bostadsbyggandet, säger Andreas Carlson.

I ett kortare tidsperspektiv menar Andreas Carlson att det som förmodligen kan göra störst skillnad är att använda det befintliga bostadsbeståndet mer effektivt.

– Dels att öka rörligheten, dels att underlätta andrahandsuthyrning eller se över reglerna för att hyra del av bostad. Där har det redan skett förändringar, men det finns mer att göra. På så vis kan vi göra det lättare för en student att hitta någonstans att bo. Men för den som idag har det tufft med ekonomin kan det också bli ytterligare en inkomst.

Och hur ska detta lösas konkret?

– Jag har inga konkreta besked med mig idag. Men vi jobbar aktivt med frågan.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]