REPLIK I början av veckan argumenterade Moderaterna i Solna och Täby kommun för marknadsmässiga hyror och slopade flyttskatter. Nu svarar Tomas Eriksson (MP), gruppledare och ledamot i regionplaneringsnämnden och Mikael Jämtsved, kommunalråd i Järfälla på debatten.
Sverige och Stockholm har i över 20 års tid producerat för få bostäder varje år i förhållande till marknadens efterfrågan. Marknadskrafterna har därmed pressat upp priserna i Stockholmsregionen och stängt ute många från att kunna bo till rimliga priser. De borgerliga har dessutom genom utförsäljningen av allmännyttans hyresrätter gjort att det saknas alternativ. Steget in på bostadsmarknaden blir bara större. Bara under åren 2007-2014 sålde Stockholm stad ut 26 000 hyresrätter till underpriser, en flygande start på bostadskarriären för många hyresrättsinnehavare, kan man tycka, men skattebetalarna fick betala kalaset.
Debattörerna har förstått att det gäller att få igång flyttkedjorna. Vad de glömmer är att de allra flesta flyttar inom sin egen kommun. Det är därför viktigt att ha en variation av bostäder och prisklasser i sin egen kommun för att få igång flyttkedjorna. Här har både Pehr Granfalk och Leif Gripenstam en hel del att göra på hemmaplan innan de kritiserar statliga regelverk.
För att få igång en fungerande bostadsmarknad lokalt och kommunalt behöver man alltså se över och komplettera sitt bestånd. Har man många bostadsrätter behöver man bygga hyresrätter. Har man många stora villor behöver man bygga lägenheter och radhus. I till exempel Botkyrka så har man kanske en omvänd problematik än vad Solna och Täby har. Där behöver man skapa ägarlägenheter, bygga bostadsrätter, småhus och radhus för att komplettera sina miljonprogram och stora bestånd av hyresrätter, för att stimulera flyttkedjor. Om man kan bygga välplanerade hyresrätter med rimliga hyror i Tungelsta så skulle Täby eller Solna kunna göra detsamma med den gedigna byggerfarenhet kommunerna ändå besitter.
Kommunernas ansvar att pressa ner priserna kan inte underskattas. Rika kommuner förstör sin egen bostadsmarknad när de säljer mark till högstbjudande. När kommuner i Stockholmsregionen istället avsätter sin attraktiva mark för att komplettera sitt bestånd med billigare bostäder så pressas byggbolagens rekordhöga marginaler ner. När byggkostnaderna och hyrorna kommer ner så finns staten där och stimulerar och gör det lönsamt. För att stödja billigare hyror har regeringen infört investeringsstödet. Har debattörerna i sina kommuner ansökt om dessa stöd?
Stockholmsregionen är en enda stor bostadsmarknad och här måste vi hjälpas åt.
Stockholmsregionen är en enda stor bostadsmarknad och här måste vi hjälpas åt. Landstinget har över partigränserna i nya RUFS 2050 kommit överens om att minst 20 000 bostäder måste byggas varje år i regionen de kommande 10 åren bara för att täcka upp bristen. Debattörerna kanske ska prata med sina egna innan de oroar sig för att vi bygger för mycket. För att istället få igång flyttkedjorna över kommungränserna, skapa en väl fungerande bostads- och arbetsmarknad måste alla kommuner komplettera sitt existerande bestånd.
Det går inte att göra mer av det man redan har. Om vi bygger ännu fler exklusiva bostäder så sjunker priserna och marginalerna på exklusiva bostäder. Det är enkel marknadsekonomi, och marknadsekonomi förstår väl debattörerna? Målet måste vara att sänka trösklarna för att skaffa sig sitt eget boende. Trösklar sänks om det finns ett varierat utbud i alla storlekar och prisklasser. Både när man vill byta upp sig eller byta ner sig. Hyresrätter till rimliga priser är en viktig del i denna mix när insatsen till en första lägenhet idag är 200 – 500 000 kronor. Vem av våra unga eller nytillkomna har hunnit spara dessa summor när medianinkomsten i Stockholmsregionen är cirka 25 000 kronor i mån. Hur mycket kan de lägga undan per månad om hyrorna höjs?
Bostadsmarknaden löses inte genom ett “Alexanderhugg” utan kräver gemensam planering i regionen och stort ansvarstagande över gränserna. När en kommun bygger och tar kostnaderna för infrastruktur så gynnas omkringliggande kommuner och tvärt om. Debattörerna Pehr Granfalk (M) och Leif Gripenstam (M) måste förstå att bostadsmarknaden är just en komplex marknad som inte löses med att hyror höjs eller att de som redan är inne på marknaden slipper betala skatt för de vinster de gjort. Täby (2:a) och Solna (6:a), är båda i topp bland de kommuner i landet som har störst andel bostadsrätter i förhållande till hyresrätter. I Täby är förhållandet 90 procent – 10 procent och i Solna 67 procent – 33 procent avseende bostadsrätter och hyresrätter.
Jobba med oss i regionplanenämnden, prata ihop er med hur era kommungrannar lyckas och försök komplettera era ensidiga bestånd så ska ni se på en fungerande marknad, i hela Stockholmsregionen.
Tomas Eriksson (MP)
Gruppledare och ledamot i regionplaneringsnämnden
Mikael Jämtsved (MP)
Kommunalråd Järfälla
Detta är en opinionstext i Fastighetstidningen. Skribenten svarar för åsikter i artikeln. Vill du skriva en replik? Hör av dig till redaktionen.
Läs mer:
http://fastighetstidningen.se.hemsida.eu/okad-nyproduktion-kommer-aldrig-att-kunna-losa-bostadskrisen/