Ikano Bostad ska bygga flerbostadshus i 5-8 våningar med totalt 158 lägenheter i Malmö, alla med ny Breeamcertifiering. Skiss: Enter arkitekter/Ikano
Publicerat 5 juni, 2018

Bostadshus i Malmö först med ny Breeam-certifiering

Breeam-SE 2017 är namnet på den nya certifieringen som nu även finns för bostadshus. Här ställs bland annat krav på bra utemiljö och tillgänglighet. IKANO Bostad är först ut i ett projekt med 158 lägenheter i Västra Hamnen.

Breeam är ett miljöcertifieringssystem som funnits i omarbetade versioner sedan 1990 och är det mest spridda av de internationella systemen i Europa. I Sverige har Sweden Green Building Council anpassat Breeam till svenska förhållanden. Det finns mer än 490 Breeam-certifikat i Sverige, varav majoriteten är för befintliga byggnader. Dock kan en byggnad ha fler än ett certifikat.

[ Annons ]

I oktober förra året kom den nya manualen Breeam-SE 2017 som breddar certifieringar till även bostadshus, hotell, skolor och äldreboenden. Tidigare var det enbart kommersiella fastigheter som kunde certifieras enligt Breeam-SE.

– Den nya manualen tar ett större grepp och tittar även på utemiljön och hur det är med tillgängligheten i byggnaden samt miljövarudeklarationer för byggmaterial, säger Sabina Jonestrand, chef för Breeam på Sweden Green Building Council.

Hon konstaterar att rätt många projekt registrerat sig enligt den tidigare versionen av Breeam från 2013 och att det därefter varit lite stiltje.

– Skälet är att man vet kraven för den tidigare certifieringen och vill säkra upp projektet. Men det går senare att byta till den nya manualen, påpekar Sabina Jonestrand.

Fastigheten som Ikano Bostad planerar att bygga är ett kringbyggt flerbostadshus i 5-8 våningar med totalt 158 lägenheter som byggs i hjärtat av Västra Hamnen, intill Turning Torso.

Kvarteret kommer att präglas av grönska med parkliknande entréplatser och gröna innergårdar. Smalare huskroppar ger ljusa, grunda lägenheter och bidrar till en ljus gemensam innergård där det ska finnas plats för både lek, umgänge och avkoppling. Med odlingslådor och gröna tak skapas trivsel samtidigt som det bidrar till miljön. Solfångare eller solceller kommer att installeras på taket. I kvarteret finns en gemensam bilpool och en cykelpool med lådcyklar som de boende kan låna för att minska sitt bilberoende.

Byggstart är planerad till slutet av 2018 med inflyttning 2020.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]