Illustration: Kajsa Eldsten
Publicerat 27 mars, 2017

Bostadsförmedlingen får konkurrens

Algoritmer, datasökningar och digitala kontrakt. Framtidens digitala bostadsförmedlingar för hyresrätter kan bli konkurrenter till dagens kommunala förmedlingar. Start-up bolaget Homeq har redan tecknat avtal med Balder och andra stora bostadsbolag.

En av grundarna av Homeq, Hedi Kurda, säger att han själv blev förvånad att tjänsten inte fanns när han började söka lägenhet i Linköping där han studerar till ingenjör.

[ Annons ]

– Det är ju otroligt tidsödande att leta runt hos 40 olika bostadsbolag som hyr ut i Linköping. Jag insåg att här finns möjligheter att bygga en plattform som liknar den Hemnet har för egnahem.

Hedi Kurda och tre andra ingenjörsstudenter började göra research och har därefter byggt en webbplats som nu fått rejält genomslag hos några fastighetsägare i Linköping och Norrköping. Sedan start har runt 100 lägenheter förmedlats. Nu är planen att rulla ut tjänsten till alla större kommuner i landet. Balder är en av fastighetsägarna som visat intresse, de har ett bestånd av cirka 17 000 hyreslägenheter.

– Vi har haft en framgångsrik pilotstudie i Norrköping  och Linköping som vi nu utvärderar. Förhoppningen är att vi, efter vissa tekniska justeringar, kan testa tjänsten i flera av våra områden. Homeqs framgång är beroende av att de har lägenheter att förmedla. Där kan vi som stor fastighetsägare vara en bra utgångspunkt, säger Martin Hag, förvaltningschef på Balder.

Det Homeq gör och som intresserar bostadsbolagen är att vaska fram en hyresgäst som bäst motsvarar kravspecifikationerna som är satta för lägenheten som hyrs ut. Vid sidan av inkomst och kreditupplysningar kollas även de sökandes flyttmönster och brottsregister. De sökande legitimerar sig med Bank-ID vilket öppnar för automatisk koll i olika register. Det eliminerar samtidigt risken att virtuella robotar snor åt sig det som blir ledigt.

Ingenjörerna i Linköping som står bakom Homeq:  Ruben Das, Hedi Kurda, Alexander Yngve och Marcus Källstrand.
Ingenjörerna i Linköping som står bakom Homeq:  Ruben Das, Hedi Kurda, Alexander Yngve och Marcus Källstrand. Foto: crelle photography

 

– Vår metod minskar risken för att det blir en uthyrning som kan sluta med betalningsanmärkningar, störningar eller i värsta fall en dyrbar vräkning, säger Hedi Kurda.

Nu poängterar han att Homeq inte är en förmedlare utan endast tillhandahåller den tekniska lösningen. Fastighetsägarna får själva stå för informationen och bilder på lägenhet, och förstås även sköta kontrakt.

Hedi Kurda menar även att deras tjänst är ett bra fönster för bostadsbolagens varumärken.

– Jag tror att det är bra att redan nu stärka sin image inför tider då det kanske inte blir lika lätt att hyra ut som nu.

I visionerna bolaget har ska även kontrakten kunna signeras digitalt med Bankid vilket gör förvaltningen av hyreslägenheter snabbare och enklare. Och att även kliva in i storstäder som Stockholm, Göteborg och Malmö där det finns kommunala bostadsförmedlingar.

– Vi ser inte att vår tjänst kan ersätta de kommunala köerna där folk stått i kö under lång tid, men det är ett komplement som kan ge snabbare uthyrning för både sökande och hyresvärdar i en snabbväxande stad, och vara ett bra alternativ till de som är nyinflyttade, säger Hedi Kurda.

Marika Nordström, chef för marknad på Bostadsförmedlingen i Stockholm känner inte till Homeq, men hon anser generellt att det är enklast för såväl fastighetsbolag som sökande att det bara finns en marknadsplats per stad där hela utbudet av hyresrätter finns samlat.

– Om det finns behov av en parallell förmedling i Stockholm vet jag inte, men alla lägenheter som kommer till oss blir uthyrda, konstaterar hon.

Vissa lägenheter som kan ta tid att få uthyrda är paradoxalt nog objekt som är relativt attraktiva. Värdar i Stockholm vittnar om att det är många sökande men när det är dags för visning dyker inte så många upp och lägenheten blir inte uthyrd.

– Det är lägenheter som kräver lång kötid och här finns när det kommer till kritan ibland en viss tveksamhet hos folk om just denna lägenhet är den rätta för att släppa sin köplats. Då kan det krävas omvisningar, men uthyrd blir alltid lägenheten.

Flera vägar till förstahandskontrakt

Vid sidan av de kommunala bostadsförmedlingarna finns dessa privata aktörer som annonserar ut förstahandskontrakt. Några är rena sökmotorer som skannar av bostadsbolagens hemsidor, andra har tjänster där uthyrare kan lägga in sina lediga lägenheter – i storstadsområden är det till största delen andrahandsuthyrningar i utbudet.

Hyrabostad.se 

På bostadsförmedlingen Hyra Bostad listas lediga lägenheter hos de privata hyresvärdarna runt om i Sverige. Tjänsten utlovar många förstahandskontrakt men en koll i attraktiva områden visar att det är mest andrahandslägenheter i utbudet.

Medlemsavgift för att komma i kontakt med uthyrare är 149 kronor per år.

Hyresbevakning.se 

En digital tjänst som skannar av lediga lägenheter som läggs ut hos olika bostadsbolag, i första hand nyproduktion, och på andrahandsplattformar. Tjänsten täcker Stockholm, Malmö, Lund och Göteborg. Medlemmar prenumererar på en bevakningstjänst. Bevakning via e-post kostar 99 kronor för en månad.

En bevakning via SMS har ingen fast kostnad utan kostar 3 kronor per SMS

Fixakontraktet.se

Liknande sökmotortjänst som hyresbevakning.se men enbart för Stockholm. Information om lediga lägenheter utan kötid samlad för Stockholm, i första hand nyproduktion och rivningskontrakt.

För att få sms eller e-post med lediga lägenheter är kostnaden 298 kronor för de första 30 dagarna. Förlängning är 149 kronor per månad.

Kvalster.se 

En sökmotor för hyresbostäder och studentbostäder som letar igenom olika marknadsplatser i realtid och presenterar resultatet på en karta, såväl förstahands- som andrahandsuthyrning.

Även de kommunala bostadsförmedlingarnas lägenheter finns med i sökmotorn. Ingen avgift.

Bostadsfinder.se 

I Bostadsfinder.se lägger uthyrare in sina objekt, både andrahands- och förstahandskontrakt. En koll i attraktiva områden visar att det mest är en plats för andrahandsuthyrning. Sökande registrerar sina önskemål om bostad för att sedan matchas med relevanta säljare och hyresvärdar.

Det är gratis att använda tjänsten men de som betalar får besked om bostäderna före andra sökande i tjänsten och de som anses vara attraktiva.

Kostnaden är 99 kronor var sjätte dag i ett löpande abonnemang.

 

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]