Regeringen och socialdemokraterna tycktes överens om det mesta när bostadsfrågan debatterades på Business Arena i går. Men tonen var skarpare mellan Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen.
”Svensk bostadspolitik – var är den på väg?”, var rubriken och deltagarna, Veronica Palm (S), Amineh Kakabeveh (V) och statssekreterare Ulf Perbo hos bostadsministern, var rörande eniga om att det inte är bra som det är. Vänsterns representant förordade statliga bidrag på 4 miljarder för att få igång hyreshusbyggande. Veronica Palm var mer modest (runt en miljard) och ville inte ta ordet subventioner i sin mun.
– Vi ser att det finns en tröghet på vissa områden och kan tänka oss olika smörjmedel för att få fart på projekt, sa Palm och lovade återkomma med mer exakta uppgifter när S lägger sin skuggbudget om två veckor.
Ulf Perbo pekade som vanligt ut kommunerna som bromsklossar för byggandet och fick visst medhåll av Veronica Palm. De var också överens om att den nya plan- och bygglagen inte fungerar som man tänkt sig. Att döma av samförståndet kommer säkert en förändring att accepteras över blockgränserna. Veronica Palm betonade att hon vill se en bostadsmarknad med fria val och att fler bostäder är grundförutsättningen för tillväxt och sysselsättning.
I den efterföljande debatten om hyressättningen efter den nya hyreslagen mellan Barbro Engman, ordförande Hyresgästföreningen, Kurt Eliasson, vd Sabo och Reinhold Lennebo, vd Fastighetsägarna Sverige var det inte lika mycket samförstånd – i alla fall inte mellan Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen.
Reinhold Lennebo pekade på att 388 000 personer står i bostadskö i Stockholmsregionen och menade att vi har en dysfunktionell marknad.
– Syftet med den nya hyreslagen är att den ska skapa förutsättningar för en fungerande hyresmarknad och där ser jag inte att parterna levt upp till lagens förväntningar.
Engman höll inte med om Lennebos analys av lagen.
– Dessutom är det inte hyrorna som är hindret för att det inte byggs mer. Det är brist på mark, dyra byggen och en mängd andra faktorer. Nybyggnadshyran är redan marknadsmässig och fortsätter Fastighetsägarna att kräva ännu högre hyror kommer hyresrätten att prisa ut sig.
– Om det är som Barbro Engman säger att det inte går att ta högre hyror så förstår jag inte problemet. Då kan man lika väl släppa hyrorna fria, kontrade Reinhold Lennebo.
Kurt Eliasson på Sabo var dock nöjd med utfallen av de senaste hyresförhandlingarna.
– Vi har fått hyror över inflationen och en större spridning av hyrorna mellan svaga och starka marknader, vilket är ett tecken på att lagen haft effekt. Men det kommer ta 3 till 7 innan vi får hyror som helt speglar hyresgästernas värderingar, sa Kurt Eliasson.
David Grossman