Ulf Kamne, kommunalråd (MP) med ansvar för stadsutveckling i Göteborg och Peter Eriksson, Bostads- och Digitaliseringsminister.
Publicerat 29 juni, 2018

Bostadsbygge i Göteborg räddas av nytt regeringsbeslut

Det har vart många vändor om detaljplanerna för planeringen av drygt 300 bostäder vid gamla Tändsticksfabriken i Göteborg. Nu får detaljplanen åter laga kraft efter att Regeringen upphävt Länsstyrelsens beslut från i december.

Göteborgs stad antog detaljplanen för stadsbebyggelsen i kvarteret Tändsticksfabriken i maj 2016. I december 2017 upphävde Länsstyrelsen detaljplanen med hänvisning till att byggandet medförde risk för försämrad luftkvalitet i området. Ärendet hamnade hos regeringen, som idag beslutade att gå på Göteborgs stads linje. Länsstyrelsens skäl till att ansågs inte tillräckliga eller utgöra något hinder mot den planerade bostadsbebyggelsen i området.

[ Annons ]

– Det finns inte tillräcklig grund för länsstyrelsens beslut och därför ger regeringen nu klartecken för detaljplanen, säger bostadsminister Peter Eriksson.

– Man kan inte bekämpa luftföroreningarna genom att sluta bygga bostäder. Det vore helt vansinnigt. Man måste göra tvärtom, bygga mer bostäder nära kollektivtrafik så att man minskar beroendet av bilen, säger Ulf Kamne (MP), kommunalråd med ansvar för stadsutveckling i Göteborg.

Länsstyrelsen menade att den ökade lastbilstrafiken i området kommer leda till luftföroreningar.

– Men vi kommer att ställa höga miljökrav på lastbilarna, därför känner vi oss trygga med bygget, säger Ulf Kamne.

Tanken är att området vid gamla Tändsticksfabriken ska förvandlas från gammalt industriområde till en blandstad med såväl bostäder och kontor, med butiker i bottenplan.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]