Publicerat 17 februari, 2017

Bostadsbyggandet upp med 34 procent

SCB har släppt sin preliminära rapport för bostadsbyggandet i Sverige. Rapporten visar att det under 2016 påbörjades 63 100 nya lägenheter. Det är en ökning med 34 procent jämfört med 2015 då 47 209 lägenheter påbörjades.

De 63 100 nya lägenheterna som påbörjades under 2016 är det högsta antalet sedan 1990.

[ Annons ]

– Regeringens prioritering och kraftansträngning för att fler bostäder ska byggas har gett resultat. Det är en kombination av en aktiv regering, ansvarstagande kommuner, byggbranschen som anstränger sig och en positiv ekonomisk konjunktur som gjort det möjligt att öka byggandet runt om i landet, säger bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson i ett pressmeddelande.

Störst var ökningen i storstadsområdena Stockholm, Göteborg och Malmö, men även sett till hela riket har en markant ökning skett.

De allra flesta av de nya lägenheterna byggs i flerbostadshus. Jämfört med förra året så påbörjades 38 procent fler lägenheter i flerbostadshus än under 2015. I småhus ökade byggandet av lägenheter med 20 procent.

SCB:s har i rapporten gjort en preliminär bedömning. Definitiv statistik för helåret 2016 kommer att publiceras i början av maj.

Läs hela rapporten här.  

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]