Bostadsbristen är det svenska samhällets allra största utmaning. Det är 94 % av Sveriges ungdomar överens om enligt en ny studie från Linneuniversitetet. Studien visar också en stark brist på tilltro till framtiden – endast 1 av 5 ungdomar tror att läget blivit bättre om 15 år.
Hela 94 procent av Sveriges ungdomar svarar att bostadsbristen är den största utmaningen just nu för det svenska samhället. Det visar en studie som Novus utfört på uppdrag av Linnéuniversitetet. Arbetslöshet kom på andraplats (88%) och klimatförändringar därefter (75%).
Fakta: Undersökningen
Studien ”Från YOLO till ORO” har genomförts i Novus Sverigepanel på uppdrag av Linnéuniversitetet. Totalt har 1003 intervjuer genomförts under perioden 22–29 januari 2016. Resultaten har efterstratifierats. Deltagarfrekvensen var 44%.
Utöver oron för bostadsbristens påverkan på samhällsutvecklingen i stort svarar 40 procent av de 1003 intervjuade ungdomar att de oroar sig över bostadsbristen för egen del. Framför allt rädslan för att inte kunna hitta ett eget boende över huvud taget. Drygt en tredjedel av ungdomarna, och framför allt ungdomar i större städer, oroar sig över att inte kunna hitta ett boende som passar ens egna preferenser så som storlek, ort eller boendeform.
Studien avslöjar också en alarmerande brist på framtidstilltro hos svenska ungdomar. Fyra av tio tror att bostadsbristen kommer att förvärras de kommande 15 åren. Nästan lika många tror att läget kommer att vara oförändrat. Bara en av fem tror att bostadsbristen kommer att minska.
Men Boverkets demografiexpert Hans-Åke Palmgren, som Dagens Nyheter talat med, tror att ungdomar i den åldern som tillfrågats i undersökningen faktiskt kan få det lite lättare att hitta bostäder framöver.
– Vi har sett stora kullar av unga mellan 18 och 24 år. Men nu minskar den igen – vilket gör att det kommer bli mindre konkurrens om bostäder som är direkt riktade till unga, även om konkurrensen på bostadsmarknaden i stort ökar, säger Hans-Åke Palmgren till Dagens Nyheter.