Var sjunde ung kommunalare har under de senaste fem åren på grund av bostadsbrist tackat nej till jobb i någon av de tre storstäderna. Detta i sin tur leder till rekryteringsproblem för vård och omsorgssektorn vilket i slutändan drabbar sjuka, gamla och barn. Det framgår av rapporten Lång dags färd mot jobb som Kommunal och Hyresgästföreningen gemensamt tagit fram.
I fackförbundet Kommunals och Hyresgästföreningens gemensamma rapport finns nya siffror på hur bostadsbristen i våra storstäder påverkar personalbristen inom välfärden. Bland annat framgår att 15 procent av Kommunals medlemmar under 30 år under de senaste fem åren har tackat nej till arbete på grund av att de inte kan hitta någonstans att bo. I rapporten Lång dags färd mot jobb undersöks förutom boendet även hur pendlingen för Kommunals medlemmar ser ut. Den genomsnittliga pendlingsresan för Kommunals medlemmar i Göteborg, Stockholm och Malmö är mer än 30 minuter per enkel resa mellan hem och jobb. En fjärdedel av de svarande önskar att de kunde bo närmare arbetet. Det främsta hindret till detta är att det inte går att få tag på bostad närmare, alternativt att de inte har råd.
– I Sverige har vi lyckats skapa en social infrastruktur med barn- och äldreomsorg åt alla. Det är något alldeles unikt genom att vi kan bereda alla möjlighet att delta i arbetslivet. För att våra gemensamma samhällsfunktioner ska fortsätta fungera så måste bostadsmarknaden anpassas för att möta behoven hos våra välfärdsarbetare, säger Anders Bergström, förbundskassör Kommunal, i ett pressmeddelande.