[ Annons ]

Bostadsbristen i Stockholm är det enskilt största hindret för ett startupföretag att etablera sig i staden, visar en rapport från Fastighetsägarna Stockholm.
Publicerat 9 maj, 2014

Bostadsbrist får startupföretag att välja bort Stockholm

Bostadsbristen i Stockholm är det enskilt största hindret för ett startupföretag att etablera sig i staden, visar en rapport från Fastighetsägarna Stockholm.

Stockholm är stad med många talanger och en attraktiv plats för många startupföretag. Flera framgångsrika startupföretag, som Spotify, Skype, Klarna, iZettle, King och Mojang kommer från och finns i Stockholm.

[ Annons ]

Kännetecknande för startupföretagen är att de drivs av unga talanger, entreprenörer, designers och programmerare. Många av dem kommer från andra delar av Sverige och världen, en grupp som har svårt att komma in på Stockholms bostadsmarknad, står det i rapporten.

Bristen på bostäder och prisvärda kontorslokaler har orsakat problem för nästan två tredjedelar av de intervjuade startupföretagen i rapporten. Det gör att flera av företagen väljer andra platser att etablera sig på, som i sin tur leder till att Stockholm missar en viktig tillväxtmotor i ekonomin. Ett nytt teknikintensivt jobb i Stockholm skapar tre nya jobb i den omkringliggande ekonomin – när startup-företagens tillväxt hotas, hotas också Stockholms tillväxt.

På seminariet SUP46 säger Tyler Crowley, som har lång internationell erfarenhet av att hjälpa städer och områden att skapa en levande startupkultur, att Stockholm i princip är ensam stad i världen att prata om bostadsbristen som hinder för start ups:
– Ingen annanstans i världen har jag hört någon prata om att det skulle vara ett problem för ett företag att växa på grund av bostadsbristen, sa Tyler Crowley.

”För att Stockholm ska bli bättre på att locka till sig och behålla tillväxtskapande företag måste mer mark tillgängliggöras för bostäder, rörligheten i det befintliga beståndet förbättras och hyressättningssystemet förändras för att öka incitamenten att bygga hyresrätter. Utan dessa reformer finns det risk för att även andra vågen av Stockholms startups går om intet.”, skriver Billy McCormack, vd för Fastighetsägarna Stockholm i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Läs hela rapporten här.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]