[ Annons ]

Att klä in parkeringshus med små bostäder för unga kan vara ett sätt att minska bostadsbristen i städerna. En arkitektstudent på Chalmers har ritat ett förslag.
Publicerat 19 mars, 2014

Bostäder på parkeringshus vann arkitekttävling

Att klä in parkeringshus med små bostäder för unga kan vara ett sätt att minska bostadsbristen i städerna. En arkitektstudent på Chalmers har ritat ett förslag.

Prefabricerade bostadsmoduler som dockas på fasaden på parkeringshus kan vara lösningen på bostadsbristen bland unga i landets storstäder. Förslaget kommer från arkitektstudenten Joakim Sätterman, som vinner studenttävlingen Skanska Sustainable Cities Challenge med bidraget ”Parkera ett hem”.

[ Annons ]

Konceptet består av fyra olika husenheter som dockas på fasader på parkeringshus. Bostadsmodulerna är billiga att producera och ger en ny lösning på bostadsbristen bland landets unga.

– Parkeringshuset är ett vanligt förekommande inslag i våra svenska städer och konceptet har potential att användas över hela landet. I mitt tävlingsbidrag har jag illustrerat det med P-hus Avenyn i Göteborg, säger vinnaren av Skanska Sustainable Cities Challenge i Göteborg, Joakim Sätterman, som studerar mastersprogrammet Architecture & Urban Design på Chalmers tekniska högskola.

Hans vinnande förslag har röstats fram av en jury bestående av medlemmar från Skanska, White och Göteborgs Stad med motiveringen att bidraget skapar liv i stadsmiljön och ger möjligheter att erbjuda nya och billigare boendeformer.

– I ett hållbart samhälle måste man utnyttja de strukturer man har på ett effektivt sätt, inte bara bygga nytt. Det har Joakim tagit fasta på. ”Parkera ett hem” utvecklar staden på ett genomtänkt och resurssnålt sätt. Det har möjligheten att kunna förverkligas och bidra till en lösning på bostadsbristen bland landets unga, säger Anders Erlandsson, regionchef på Skanska Sverige.

Studenttävlingen, Skanska Sustainable Cities Challenge, ingår för tredje året i rad i Skanskas Framtidsdag och priset är en studieresa till New York. Årets tema är ”det hållbara samhället”. I takt med att jordens befolkning växer så minskar våra resurser och en slutsats är att vi måste använda dem effektivare.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]