Regeringen har nu presenterat mål om hur hemlösheten ska förebyggas. Där ska den lyckade metoden Bostad Först bli standard för hela landet.
I den nu beslutade nationella hemlöshetsstrategin avsätts 40 000 000 kronor för insatser inom ramen för en nationell hemlöshetsstrategi 2022 och regeringen beräknar att avsätta 40 000 000 kronor per år under 2023–2026.
– Den som är hemlös står inte bara inför utmaningen att hitta tak över huvudet för natten, utan hemlösheten påverkar alla aspekter i livet: från vilket arbete man kan ta till möjligheten att studera eller känna trygghet och ro, säger socialminister Lena Hallengren i ett pressmeddelande.
Bra men sent, anser Martin Lindvall, samhällspolitisk chef Fastighetsägarna Sverige.
– Vi är många som efterlyst en nationell hemlöshetsstrategi och det är naturligtvis mycket välkommet att regeringen hörsammat detta. Det har gått alldeles för lång tid sedan den förra mellan åren 2007 och 2010.
Den nationella hemlöshetsstrategi som nu läggs fram handlar bland annat om att
annat införa uppsökande verksamhet för att ingen ska bo eller leva på gatan. Socialstyrelsen ska genomföra en nationell kartläggning av hemlöshet under 2023. På Socialstyrelsen ligger också uppdraget att stötta kommunerna genom kunskaps- och metodutveckling samt främja erfarenhetsutbyte om effektiva metoder och goda exempel.
Den största nyheten är att metoden Bostad först ska kunna erbjudas hemlösa i hela landet.
– Internationella erfarenheter, inte minst från Finland, visar att ett fokuserat och tvärsektoriellt arbete mot hemlöshet kan ge mycket goda resultat. Bostad först-modellen, som regeringen lyfter, har varit viktig för de finska framgångarna och det ser vi gärna mer av också i Sverige, säger Martin Lindvall.
Men han betonar samtidigt hur det i Finland också finns andra viktiga verktyg för att säkerställa en bostadsförsörjning som når alla.
– Det är viktigt att de politiska insatserna inte begränsas till åtgärder mot akut och social hemlöshet. Den strukturella hemlösheten i Sverige, hushåll som av företrädesvis ekonomiska skäl saknar en permanent bostad, har vuxit under senare år. Utan riktade insatser från det offentligas sida för denna grupp och en fungerande samverkan mellan olika aktörer på bostadsmarknaden blir det svårare att nå målen i den nationella strategin, säger Martin Lindvall.
Martin Lindvall lyfter också vad han menar är ett tydligt växande engagemang för social hållbarhet i fastighetsbranschen.
– Min förhoppning är förstås att politiken är lyhörd för intresset och inte minst lokalt finner fungerande samverkansformer med företag som kan bidra till en socialt hållbar bostadsförsörjning, säger Martin Lindvall.