Foto: Shutterstock
Publicerat 22 oktober, 2018

Borlänge är Sveriges fulaste stad

Sveriges fulaste stad är utsedd. Efter att 6 666 personer sagt sitt i Arkitektuppropets omröstning står det klart att Borlänge tar hem den föga eftertraktade utmärkelsen.

I samband med utnämningen är arkitektuppropet noga med att påpeka att det egentligen handlar om Sveriges mest förfulade stadskärna, eftersom de anser att alla städer var vackra fram till rivningshysterin på 60- och 70-talen.

[ Annons ]

I en kommentar menar Arkitektuppropet att man inte är förvånad över att Borlänge fick flest röster. Man menar att staden, som visserligen har en del fina trähus kvar i centrum, men att ”den märkliga klossen i svart och guld och de övriga dominerande lådorna runt ett av de centrala torgen förstör totalt den tidigare idyll man fortfarande kan se spår av.” Samt att ”Det externa köpcentret Kupolen, som effektivt dödade handeln och folklivet inne i centrum, har inte heller bidragit till stadens skönhet.”

Vad får då Borlänge, förutom benämningen Sveriges fulaste stad? Jo, en chans att göra något åt saken i form av ett försköningsförslag ritade av studenter vid International Network for Traditional Building, Architecture & Urbanisms (INTBAU) skola i klassisk arkitektur under 2019.

Om Borlänge tackar nej till priset går det till tvåan i omröstningen, Västerås.

Sveriges fulaste stadskärnor, enligt Arkitektuppropet:

  1. Borlänge (1007 röster)
  2. Västerås (779 röster)
  3. Hässleholm (319 röster)
  4. Umeå (268 röster)
  5. Karlskoga (259 röster)
  6. Södertälje (227 röster)
  7. Flen (180 röster)
  8. Borås (163 röster)
  9. Ljungby (148 röster)
  10. Bollnäs (141 röster)

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]