[ Annons ]

"Det här är en så framgångsrik modell att fler städer bör lära av Borås", säger Tomas Kruth, expert stadsutveckling på Fastighetsägarna och förvandlingen av Borås stadskärna. Foto: Emil Dalqvist
Publicerat 26 januari, 2017

Borås stadsutvecklingsmodell går på export

Framgångsrik modell för stadsutveckling drar nu ut på turné för att sprida kunskap och inspiration.

Tydliga målbilder och konkreta handlingsplaner för varje kvarter. Det var framgångsreceptet för Borås stadskärna som under senare år genomgått en förvandling. Från brister i utbudet är stadskärnan idag mer välkomnande med ett stort restaurangutbud.

[ Annons ]

Nu drar Fastighetsägarnas stadsutvecklingsexperter ut på turné för att få handlare och fastighetsägare i andra kommuner att arbeta på samma sätt.

Under våren 2017 kommer det centrumutvecklingsarbete som genomförts i Borås under namnet ”Drömmen om Borås” att spridas över landet. Det är Fastighetsägarnas experter på stadsutveckling som arrangerar en föreläsningsserie på nio orter.

– Det här är en så framgångsrik modell att fler städer bör lära av Borås, menar Tomas Kruth, expert stadsutveckling på Fastighetsägarna.

I arbetet i Borås, som startade 2012, tog man först fram sex visionsbilder som skulle förmedla vilken känsla och vilket innehåll stråken i centrum ska ha. Visionsbilderna har sedan legat till grund för konkreta handlingsplaner för varje stråk.

– Mest talande är Hötorgets förvandling, från att vara ett öde torg omgärdat av tomma lokaler har det nu genomförts tre restaurangetableringar med en väderskyddad uteservering över hela torget, berättar Anna Liljenby, expert på stadsutveckling på Fastighetsägarna i Borås.

Nyckeln till framgång i processen har varit förankringen av idéerna bland verksamheter och fastighetsägare på varje gata

– Det blir enklare att engagera sig när det handlar om miljön rakt utanför sin egen dörr, säger hon.

Vill du gå på föreläsningen? Här är turnéplanen:

Karlstad 1 mars

Lidköping 4 april

Skövde 4 april

Tranås 5 april

Värnamo 5 april

Laholm 26 april

Linköping 3 maj

Vänersborg 4 maj

Kungsbacka 30 maj

Mer info och anmälan om föreläsningen ”Drömmen om Borås” finns här.

 

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]