Vy över Linköping i Östergötland – ett av flera län där bostadspriserna tredubblats de senaste tio åren. Foto: Claes Lundkvist/Linköpings kommun
Publicerat 1 juni, 2017

Boprisökningar – inte bara ett storstadsfenomen

Bostadspriserna fortsätter att klättra uppåt, men även om ökningarna är störst i Stockholm så visar nya siffror att prisutvecklingen inte är ett storstadsfenomen. I tre övriga län har priserna på bostadsrätter tredubblats de senaste 10 åren.

Enligt nya siffror som Mäklarstatistik tagit fram på uppdrag av SVT Nyheter har priserna för villor i bland annat Dalarna och Västernorrland nästan fördubblats på tio år.

[ Annons ]

Allra störst prisuppgång är på villor i Stockholm. Där motsvarar snitthöjningen de senaste tio åren 240 000 kronor per år.

Även på bostadsrättssidan har den allra största prisökningen de senaste 10 åren skett i Stockholm, men även i flera andra län redovisas rejäla ökningar – på sina håll mer än tredubbelt. I Östergötland har värdet på en genomsnittlig trerumslägenhet på 75 kvadrat ökat med 1.222.650 kronor – en höjning som motsvarar +236%.

– Det är påtagligt höga procentsatser. Även fast uppgången sker från lägre nivåer än i till exempel Stockholm, så förtar det ändå inte att det sker en kraftigare uppjustering i landsorten än i storstäderna, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik till SVT nyheter.

Även Finansinspektionen har i dagarna uppmärksammat frågan. I myndighetens stabilitetsrapport som presenterades den 29 maj bekräftades bilden av hastigt stigande bostadspriser över landet. Finansinpektionen överväger nu att skärpa amorteringskravet. Myndigheten vill nu att alla nya bolånetagare som lånar mer än 4,5 gånger sin bruttoinkomst ska amortera 1 procentenhet mer av bolånet per år än vad de behöver göra idag. Förslaget väntas gå ut på remiss från Finansinspektionen inom kort.

Prisutvecklingen för bostadsrätter, län för län, kan du se på SVT Nyheters webbplats.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]