Per Bolund är kritiskt till att Fastighetsägarna inte var med i förhandlingar om hyresmodellen, han är för att ränteavdragen minskar och kan, om han får frågan, tänka sig att sitta kvar som bostadsminsiter. Läs Fastighetstidningens intervju.
Vad är dina reaktioner på de förslag som lämnas i Claes Stråths rapport?
– Det är konstruktiva förslag och jag är glad att de är inspelade till regeringen.
Något som du tycker är särskilt konstruktivt?
– Välkommet att Sabo och Hyresgästföreningen ställt sig bakom förslag som kan öka stabiliteten på hyresmarknaden och även öka nybyggnationen. Som att man vill ha tvistelösningsförfarandet och korta ner hyresförhandlingstiderna.
Kommer det att öka bostadsbyggandet?
– Man öppnar upp för att titta på hyressättningen så att det blir attraktivare att bygga hyresrätter. Säkrar man hyror över längre tid och garanterar att de inte går ner så blir det större stabilitet för långsiktiga investeringar.
Fastighetsägarna lämnade förhandlingarna för att man inte ansåg att det inte fanns några reformer för ökat byggande. Kommentar?
– Jag beklagar det. Jag har lång erfarenhet av förhandlingar och vet att man inte kan vänta sig att få allt – då får man inget. Det är bättre att förändra i det befintliga systemet än att vilja få till något helt nytt.
Men är detta inte marginella justeringar som inget förändrar?
– Ja, ser man det enskilt är det inte den stora revolutionen, men ser man det med andra åtgärder som införs från politikens håll, med bättre ekonomiska förutsättningar, ändringar i regelverk och finansiering, så ger det effekt.
Hur går det med de breda greppen i era bostadspolitiska samtal?
– De sker i konstruktiv andra och förhoppningarna är att vi kommer med gemensamma förslag snart.
Men är det så konstruktivt när ni står så långt från varandra i många frågor?
– Det är ingen överraskande att det är så, men det går att hitta gemensamma nämnare. Min inställning är att man inte ska hålla kvar vi gamla käpphästar och tänka i nya banor, och det hoppas jag även de andra partier gör.
Vad är nya banorna för din del?
– Att se över regelverken nu när bostadsbristen är så stor. Vi inom Miljöpartiet har drivit regler för bullerskydd och miljö hårt, nu är vi beredda att justera våra positioner i de frågorna också.
Din företrädare på posten ville minska ränteavdragen – vad tycker du?
– Det vore bra, vi har en riskabel nivå på vår skuldsättning.
Vill du sitta kvar som bostadsminister?
– De här frågorna är jätteroliga men det är inte jag som avgör det, det är statsministern.
Men om du får frågan, kan du tänka dig att sitta kvar då?
– Ja, det tycker jag, det är ett jättespännande område.
Och om inte du är kvar, ska posten vara vikt för Miljöpartiet?
– Det är inte jag som avgör den frågan.