Det skärpta amorteringskravet för bolåntagare kan försvinna och taket för bolån höjas med 5 procent.
Enligt Dagens Nyheter kan en utredning, som släpps på måndag, föreslå att Finansinspektionens regler om bolånetak och amorteringskrav lättas upp.
Ekonomiprofessor Peter Englund leder en kommitté som har i uppdrag att se över reglerna, och tidningen erfar nu att de kommer att rekommendera att det skärpta – och kritiserade – amorteringskravet slopas. Dessutom ska bolånetaket höjas från 85 till 90 procent.
Kritiken har bland annat gått ut på att amorteringskravet lägger en orimligt stor börda på framför allt förstagångsköpare. Enligt uppgifter till DN kommer dock det ordinarie amorteringskravet, som infördes 2016, bli kvar i någon form.
Peter Englund säger till DN att utredningen har haft ett bredare uppdrag än att bara analysera och överväga förändringar av nuvarande amorteringskrav och bolånetak.
– Det finns mycket annat man kan göra som också går under rubriken låntagarbaserade makrotillsynsåtgärder. Man kan till exempel ha särskilda regler kopplade till om folk har rörliga eller fasta räntor. Man kan även tänka sig att ha olika regler för olika kategorier av låntagare, till exempel förstagångsköpare, eller att reglera KALP-räntan, säger Peter Englund.
Fotnot: KALP, eller Kvar Att Leva På, är en ekonomisk kalkyl som bankerna utgår ifrån när de beräknar möjligheten för en person att få lån samt vilken lånesumma som i så fall kan erbjudas. Kalkylen påvisar om låntagaren förväntas ha råd att betala tillbaka lånet utifrån dess lånevillkor.