Enkla åtgärder för att få kunderna att trivas är att se till att rulltrappan fungerar och att det är städat på toaletten, tipsar Wilner Anderson, Agora. Här i Trollhättans största galleria Oden. Foto: Jonas Arneson.
Publicerat 16 maj, 2016

Bolaget som letar efter ”trötta” gallerior

Wilner Anderson har nyligen startat bolaget Agora som letar fastigheter som ingen riktigt brytt sig om.

Från ett kontor på Strandvägen med utsikt över Nybroviken styr Wilner Anderson det nystartade bolaget Agora, vars affärsidé är att hitta dessa centrum på ”dekis” i medelstora städer. Hur vettigt är det kan man undra?

[ Annons ]

 

 

Wilner Anderson, vd Agora.
Wilner Anderson, vd Agora. Foto: Jonas Arneson.

Wilner Anderson skrattar. Han har förstås fått frågan förut.

– Det finns en oerhörd potential i dessa fastigheter eftersom ingen brytt sig om att förvalta de värden som finns. Det här är kanonkåkar som är styvmoderligt behandlade.

Revitalisering är ordet som återkommer i Agoras resonemang. Det innebär allt från enkla saker som att se till att rulltrappor går, att toaletter är rena till att bygga om eller byta ut hyresgäster.

– Det är ofta många rena ABC-åtgärder som inte utförs och som gör stor skillnad för om kunder trivs eller inte. Jag har sett hur gamla skyltar sitter kvar på fasaderna trots att butiker flyttat därifrån för flera år sedan. Det är tecken på oengagemang, säger Wilner Anderson.

Han vill inte peka ut dåliga exempel men konstaterar att vissa fastighetsägares engagemang mest handlat om att skicka ut hyresavier och sedan låta företagarföreningen på köpcentrat bestämma resten.

– Det funkar inte längre, den modellen är skrotad. En detaljshandelskåk måste man värna om på ett helt annat sätt än hyres- eller kontorshus. Du måste vara nära verksamheten hela tiden och du måste styra den, säger Wilner Anderson som innan vd-posten på Agora var vd för Steen&Ström i tolv år.

När Agora går in i ett projekt tillsätter man eget management.

– Om en butik byter ut butikschefen kan det bli en skillnad på 25 procent minus eller plus i omsättning. Lite samma förhållande är det i fastighetssektorn om du har en chef som är lyhörd och engagerad.

I skrivande stund har Agora tagit in 22 fastigheter på 16 orter med totalt 235 000 kvadratmeter. Fastighetsvärdet i bolaget är 3,4 miljarder. Målet är 10 miljarder på tre till fem års sikt. Fastighetsbolagen Kvalitena och M2 som ägs av Rutger Arnhult är stora delägare och även Länsförsäkringar har en andel.

– Vårt fokus är i första hand tillväxt i de femtio största städerna, kommer man ner till orter med 40 000 invånare får man bli varsammare. Men en liten ort behöver inte vara dålig. Vi har fastigheter i Nässjö, Motala och Tranås, påpekar Wilner Anderson.

Bakgrund: De ska sätta Falkenberg i centrum

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]