[ Annons ]

Det skandalomsusade fastighetsbolaget Rurics långivare står kvar med fyra fastigheter i centrala S:t Petersburg.
Publicerat 20 februari, 2014

Bolaget Ruric – ett exempel på risken

Svenska investerare kan snabbt förlora miljoner på fastigheter i S:t Petersburg. Det har cirkusen kring fastighetsbolaget Ruric visat.

Idéen var nog alldeles lysande — att investera i de då billiga kontorsfastigheterna i eftertraktade lägen i centrala S:t Petersburg. Men på tio år har det tagit en ände med förskräckelse för de flesta svenskar som gått in med pengar i Russian Real Estate Investment Company, Ruric.

[ Annons ]

Bland investerarna finns kända namn som Ingvar Kamprad, Robert Weil, Sten K Johnson och Orc Softwares grundare Nils Nilsson. Nilsson var en av arkitekterna och satsade pengar han tjänat på försäljningen av sitt programvaru-företag. 2011 avled han i sitt hem i Schweiz. Det kaos som följde ser ut att ha slutat med att ryssen Artjom Gurinov tagit över ägandet och satt sin bror Vadim i ledningen. Men om det verkligen är han, eller om det bakom honom egentligen finns andra intressen, är som vanligt omöjligt att säga i Ryssland.

Under tiden har aktien åkt berg-och-dalbana på First North. Aktien har kostat tre kronor och varit värderad till det dubbla. Den har också kostat tio öre. En titt på värdet i början av december 2013 visar en nedgång på hela 92,7 procent på fem år och en uppgång på 168 procent på ett år.

Riktigt illa har det sett ut för de svenska pensionsspararna i Alecta. De har inte bara varit stora aktieägare, inlockade av etablerade investerare. De har också lånat ut pengar mot obligationer. Obligationslånet har varit på 620 miljoner plus obetald ränta. I november 2013 omvandlades lånet till aktier i bolaget S:t Petersburg Property Company, SPPC, som nu äger de tre centrala fastigheterna Oscar, Magnus och Gustaf samt en tomt på 33 hektar, som inte är värda lika många miljoner som Ruric lånat. Lån-givarna har också fått 20 procent av aktierna i det som blir kvar av Ruric. Bolaget har kvar två centrala fastigheter men är i rättslig tvist när det gäller en av dem. Motpart är den ryska försvarsmakten. Stora ägare i SPPC är Alecta, Proventus och Alpcot Capital, som nu kan summera sin investering.

Hur ser ni på investeringen i Ruric, Per Frennberg, chef för Alectas kapitalförvaltning?
– Vi är självklart inte nöjda med utfallet på den ursprungliga investeringen även om vi sammantaget räknar med att få tillbaka merparten av investeringen, dock utan avkastning.
Hur bra känns den lösning ni har nått?
– Det här är den bästa lösningen som vi i rådande situation har kunnat komma fram till.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]