Här byggs Rosendal i Uppsala.
Publicerat 12 juni, 2017

Bolagen som ska utveckla Rosendal i Uppsala

Uppsala kommun har utsett vinnarna i markanvisningstävlingen för Rosendal, etapp III. De vinnande förslagen innehöll flera sociala och gröna lösningar som växthus, appar, gemensahetslokaler och odlingsmöjligheter.

Kommunen har strävat efter att det nya området Rosendal i Uppsala ska präglas av långsiktighet och miljömedvetenhet. Hela 51 anbud har inkommit i Rosendals tredje etapp. Sammantaget ska 447 lägenheter och tio radhus byggas på platsen. 110 av dessa ska vara hyresrätter.

[ Annons ]

– Vi har fått in många intressanta och nydanande förslag vilket visar hur populärt Rosendal är, både bland företag som vill bygga och människor som vill bo där. Vi fastnade för de här sju byggförslagen eftersom vi anser att de bäst uppfyller våra högt ställda krav på social och grön hållbarhet, säger Erik Pelling (S), ordförande i Uppsala kommuns mark- och exploateringsutskott, i en kommentar.

Kommunen vill att Rosendal präglas av hållbarhet, kvalitet och smarta lösningar. Några av byggföretagen har till exempel gått samman och satsat på en app med vilken grannar, näringsidkare och fastighetsbolag kan samverka med varandra. Med hjälp av den ska det bland annat gå att felanmäla, följa sin energianvändning och vattenförbrukning, boka tid i gemensamma bil- och cykelpooler och boka upp leveransskåp för varubeställningar.

Flera bostadshus byggs i trämaterial, i både fasad och stomme. Trä har mindre klimatpåverkan jämfört med andra material i och med att det har låg koldioxidbelastning och lång livslängd. Andra energisnåla lösningar är energifönster och tak som beläggs med solceller.

Flera byggföretag har valt att satsa på smarta lösningar för cyklande. För att främja hållbara resor ska det finnas möjlighet att ställa cyklar i nära anslutning till entréer och skapas utrymme för lådcyklar och elcykel-platser.

– Rosendal har ett fantastiskt läge mellan våra två stora universitet och Akademiska sjukhuset. Samtidigt som det är ett område präglat av närhet till grönska ligger det nära centrala staden. Det är viktigt för oss att det tas till vara och att vi skapar boendemiljöer som är attraktiva för alla som vill bo här, säger Anna Sander, är projektledare för Rosendal.

Fakta: Här är vinnarna i markanvisningstävlingen

Linbäcks Boende tillsammans med Ettelva Arkitekter, Bonava Sverige AB tillsammans med Fojab Arkitekter, Småa AB tillsammans med Sandell Sandberg, Cernera Fastigheter AB tillsammans med Dreem, Balder Projektutveckling AB tillsammans med White Arkitekter, RW Bostad AB tillsammans med Bachhans & Hahn Arkitekter och Möller & Partners AB tillsammans med Strombo.

Målet är att inflyttningen ska starta år 2020.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]