[ Annons ]

Bild: Blocket bostads hemsida.
Publicerat 23 augusti, 2019

Blocket vill in på förstahandsmarknaden

Blocket har byggt en tjänst som ska utmana den gängse förmedlingen av hyresrätter. ”Kösystemet exkluderar många som har jobb men ingen bostad”, säger Mattia Tosti, affärsutvecklare på Qasa, som köpts upp av Blocket.

Blocket Bostad har en stor del av marknaden för andrahandsuthyrningar med ett årligt utbud på omkring 90 000 annonser. I början av året förvärvades Qasa som har en väl utarbetad uthyresplattform för uthyrningar, bland annat med matchningsfunktioner.

[ Annons ]

– Nu har vi byggt den vidare för att även passa till förstahandskontrakt så att det blir bra matchning mellan fastighetsägare och de som söker en hyreslägenhet, säger Mattia Tosti.

Tjänsten som erbjuds ska förse fastighetsägare med uppgifter som inkomst, skulder, anställning, referenser och även var den sökande vill bo, var barnen går på förskola eller avstånd till arbetsplats – algoritmer som sammantaget ska ge både värd och hyresgäst bästa matchning enligt Mattia Tosti. Kontroller av fakta står Qasa/Blocket för, det mesta i automatiserade processer. Tjänsten är just nu kostnadsfri för alla parter, det av marknadsföringsskäl.

Förutsättningen för att få en sådan tjänst att fungera är förstås att fastighetsägare lämnar sina lägenheter till förmedling, än så länge är det endast två nyproduktionsprojekt i Norrköping och Kalmar med sammanlagt 350 lägenheter som tecknat avtal med Qasa/Blocket. Mattia Tosti vill inte säga vilka bolagen är.

– Det är stora volymer som ska ut och då är det bra att ha en stor aktör som Blocket. Vår ambition är att bli en samlad marknadsplats för alla typer av bostäder.

Han sticker inte under stol med att deras förmedling även utmanar de kommunala bostadsköerna.

– Ur ett samhällsperspektiv är vi ett bra komplement. Köer exkluderar många, inte minst arbetskraftsinflyttade, som kommer till en ny stad. Vill man ha hälften via bostadsförmedling och så kan den andra hälften gå genom oss.

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]