Lucka 11 tar oss till en tidigare bortglömd plats under en stor betongbro. Flemingsberg Block Party visar på hur musik, konst och samhörighet kan förvandla en delvis förbisedd stadsdel till en livlig mötesplats.
Sommarens Block Party visade sig vara en stor succè. Regulatorbron, en tidigare lågt frekventerad plats, förvandlades den 24-25 maj till hjärtat av Flemingsberg. I år lyckades man dubbla antalet besökare jämfört med 2023.
För många besökare var höjdpunkten rapparen Imenella, som utsågs till ”Årets nykomling” på Grammisgalan 2019, eller Jacqline, som medverkade i Melodifestivalen tidigare i år.
Men för arrangörerna var nog det bästa att se framåt på Flemingsbergs långsiktiga utveckling, då samarbetet mellan olika aktörer lett till flera nya initiativ kring stadskärnan. Festivalen startades 2021 som ett initiativ, inom ramen för ett Vinnovaprojekt, mellan Huddinge kommun, Södertörns högskola och fastighetsbolaget Fabege för att ge liv åt Flemingsbergs nya stadskärna. Målet var att skapa en festival med musik, konst och gemenskap – något som unga och unga vuxna i området länge efterfrågat.
![](https://fastighetstidningen.se/wp-content/uploads/2024/12/karin-1-1024x1024.jpg)
Nu driver de tre de tre aktörerna festivalens utveckling tillsammans med unga och unga vuxna från lokala föreningar och grupper, med fokus på att säkerställa festivalens framtid och Flemingsbergs långsiktiga utveckling.
– Om man vill kapacitetshöja en plats måste man också kapacitetshöja människorna på den. När vi planerade festivalen samarbetade vi både med erfarna eventbyråer och lokala lokala, unga samhällsbyggare, säger Karin Lekberg konsult på Fabege.
Festivalen har redan skapat ringar på vattnet där samverkan mellan civilsamhälle, föreningsliv och boende i området arbetar tillsammans. Arbetet kring festivalen blev en samlingspunkt där alla inblandade kunde lägga sin vedklamp på brasan, och runt om projektet har flera initiativ startats för att främja Flemingsberg.
– De som har varit med och arrangerat festivalen har nu startat egna initiativ, vissa som inte alls är kopplade till festivalen. Elever från Widerströmska gymnasium var med från början av projektet och har nu startat en, förhoppningsvis, årligt återkommande hållbarhetsdag där man kollar på hur vi kan förbättra olika platser runt om Flemingsberg, säger Karin Lekberg.
Karin förklarar att utarmade stadskärnor i medelstora tätorter kan förvandlas till levande områden, och att intresset finns hos både aktörer och fastighetsägare. Konst, kultur, föreningsliv och idrott kan göra stor skillnad för utvecklingen av ett eftersatt område.
– Det är en stor samhällsnytta såklart, men det finns också en kommersiell nytta i det om man tänker långsiktigt. Det finns också ett stort intresse hos flera fastighetsägare och aktörer att liva upp dessa områden, säger Karin Lekberg.
Karin förklarar vidare hur fastighetsbranschen har en viktig roll i framtida stadskärnor och platsutveckling.
– Tidigare har man kanske inte behövt stanna kvar på en plats och engagerat sig på den nivån som man behöver göra nu för att ro sina affärer i land, det är lite som att en ny nisch har skapats i branschen, säger Karin Lekberg.
![](https://fastighetstidningen.se/wp-content/uploads/2024/12/party-1024x887.jpg)