Långt ifrån alla skyskrapeplaner blir av i verkligheten. Men Sernekes Karlatornet i Göteborg blir inte bara högst i stan, utan med sina 240 meter högst i hela Norden. Illustration: Skidmore, Owings & Merrill.
Publicerat 20 januari, 2017

Blir 2017 året då vi bygger på höjden?

Trots att amibitioner om nya skyskrapor sällan blir av så har intresset för att bygga på höjden inte svalnat. Just nu finns planer på en rad nya, uppstickande landmärken på flera håll i landet. Här är några projekt som kan bli verklighet, och några som redan är igång.

STOCKHOLM: NORRA TORNEN

[ Annons ]

I år är det dags för de första Hagastadsborna att flytta in i Norra tornen i Stockholm. Tornen är ritade av den nederländska arkitektbyrån OMA och kommer att bli 104 respektive 120 meter höga. Det högsta tornet, Innovationen, inrymmer 182 lägenheter och det andra, Helix, får 141 lägenheter på mellan 2-7 rum och kök.

norra_tornen3

 

MALMÖ: CULTURE CASBAH

Det nybildade fastighetsbolaget Rosengård Fastighets AB  vill bygga ett 22 våningar högt torn i stadsdelen Rosengård i Malmö. Tornet, och övriga bostadsprojekt som planeras i området ingår i stadsutvecklingsprojektet Culture Casbah. Bakom Rosengård Fastighets AB står MKB, Balder, Heimstaden och Victoria Park.

rosengard

 

SUNDSVALL: TORN1

Förra året presenterade fastighetsföretagaren Nicklas Nyberg och arkitekten Gert Wingårdh förslaget om ett 110 meter högt torn på Stora torget i Sundsvall. Samma projektduo har tidigare skapat landmärket Ting1 i Östersund. Torn1 ska, om det blir av, byggas i kalksten och glas och utformas med plats för saluhall och restauranger i botten. Ovanpå blir det 38 våningar bostäder.

torn1

 

 

GÖTEBORG: KARLATORNET

Karlatornet i Göteborg kommer med sina 240 meter att bli Nordens högsta byggnad. Serneke har arbetat med projektet i nästan ett decennium och jobbar mot målet att kunna ha inflyttning år 2019. Efter en tävling utsågs amerikanska arkitektbyrån Skidmore, Owings & Merrill (SOM) för uppdraget att rita skyskrapan.

karlatornet

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]