Publicerat 21 september, 2022

Blandad prisutveckling på svenska bostadsmarknaden i augusti – Valueguard

Prisindex för privatägda bostäder i Sverige, HOXSWE, sjönk 0,2 procent i augusti men utvecklingen var spretig. Bostadsrättsindex steg 0,6 procent medan villaindex gick ner med 0,6 procent.

Det framgår av Valueguards senaste rapport.

I Stockholm gick priserna upp med 1,4 procent för bostadsrätter och ner med 0,7 procent för villor. I Göteborg var uppgången 0,1 procent för bostadsrätter och 0,2 procent för villor. Priserna i Malmö gick ner med 0,2 procent för bostadsrätter och 0,8 procent för villor.

Justerat för säsongseffekter går HOXSWE ner med 1,2 procent. Bostadsrättspriserna går upp med 0,5 procent medan villapriserna går ner med 1,8 procent efter säsongsjustering. Augusti har historiskt ofta varit en stark månad på villamarknaden. Detta förklarar att nedgången för villor är större efter säsongsjustering.

Under första halvan av september var bostadsrättspriserna i Stockholm ned med 0,4 procent medan Göteborg sjönk 1,3 procent jämfört med hela augusti.

"Sedan priserna började falla i våras är det i Stockholm de fallit mest, med över 10 procent, till följd av rejäla nedgångar i huvudstaden i maj, juni och juli", skriver Valueguard.

Lars Johansson
lars.johansson@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]