1974 vann han Eurovisionsfestivalen och blev Abba-Björn med hela världen. Nu drar han in miljonbelopp på showen Mamma Mia the Party samtidigt som han är i full gång med att utveckla ett bostadsområde vid Telefonplan i Stockholm. I fastighets-vd:n Joakim Alm har Björn Ulvaeus hittat en ny parhäst.
Det råder ingen tvekan om att det är bostadsprojektet The Brick vid Telefonplan i Stockholm som de senaste åren har upptagit den största tankeverksamheten hos Björn Ulvaeus och Joakim Alm. På en av Stockholms mest centrala adresser har Björn Ulvaeus sitt kontorsrum uppe på elfte våningen med utsikt över takåsarna. På väggen hänger en guldskiva från Abbas Greatest hits-album som sålt i 35 miljoner exemplar och en inramad löpsedel där Expressen utnämner musikalen Kristina från Duvemåla till en ”braksuccé”.
[ fakta ]
Björn Ulvaeus
Ålder: 72
Bostad: Egen ö utanför Djursholm i Stockholm.
Familj: Hustrun Lena Kallersjö och barnen Emma, Anna, Christian och Linda.
Aktuell: Utvecklar bostadsområdet The Brick vid Telefonplan i Stockholm.
Joakim Alm, vd för Alm Equity, och Björn Ulvaeus, delägare i bolaget, verkar till en början trötta på att svara på frågor om hur det kom sig att just de två började arbeta tillsammans. De vill hellre prata om det som under fem års tid varit kärnan i projektet The Brick.
– Det har varit och är en otroligt spännande och kreativ process som jag fortfarande inte har en aning om var den kommer att landa, säger Björn Ulvaeus.
2012 köpte Alm Equity den gamla Ericsson-byggnaden vid Telefonplan i Stockholm för att konvertera den till en ny, levande stadsdel för studenter och unga kreatörer. Nu har fler byggnader bredvid förvärvats och målet är att området ska bli ett kreativt kluster med tusentals bostäder där människor kan verka, bo och vistas.
– Jag gick in i projektet som passiv ägare och hade föreställningen om att det där med fastigheter nog måste vara bland det tråkigaste man kan göra. Folk som köpte hyreshus på Östermalm och så, det tyckte jag inte alls lät särskilt spännande. Men jag gick ändå med på att ge det en chans, säger Björn Ulvaeus.
Och efter ett antal styrelsemöten skulle han villigt få erkänna att han hade haft fel.
– Jag insåg att fasen, det här var ju kul! Allt var mycket mer av en kreativ process än vad jag trott; att fundera på vad man ska göra med huset och vem som kan tänkas bo där. Jag blev lite biten av fastighetsbranschen och märkte att det fanns flera paralleller till min egen.
Idag är han den näst största ägaren i det börsnoterade fastighetsbolaget Alm Equity. Bolagets vd Joakim Alm har blivit hans nya parhäst och de ställer båda krav på att förutsättningslöst få bolla sina idéer med varandra. Kanske är det just det som gör att de fungerar så bra tillsammans.
– Jag brukar ha ett fyrverkeri i mitt huvud. Vissa mornar vaknar jag och har massor av grejer som rör sig där. En del människor klarar av att skapa ett slags medtänk och att låta det växa till en större tanke. Björn är för mig en sådan person. Det finns de som jag triggas igång av och så finns det energivampyrer som jag inte vill jobba med alls, säger Joakim Alm.
Björn Ulvaeus flikar snabbt in:
– Vi delar nyfikenheten på framtiden och känslan för flexibilitet och förändringsbenägenhet. Alla de saker som är viktiga för att ett samarbete ska fungera.
En del människor klarar av att skapa ett slags medtänk och att låta det växa till en större tanke. Björn är för mig en sådan person.
Joakim Alm, vd Alm Equity
Tillbaka till The Brick. För pratar man med Joakim Alm och Björn Ulvaeus är det lätt att man hamnar där. Området Telefonplan i Stockholm är något av ett kreativt kluster. Här huserar Konstfack så väl som den internationella skolan Hyper Island som utbildar morgondagens digitala experter. Att Björn Ulvaeus, 72, och Joakim Alm, 56, själva skulle veta hur studenterna i området ville att deras drömboende skulle se ut var nästintill omöjligt. Därför tog de hjälp av en grupp elever på Hyper Island som fick arbeta med projektet och svara på frågan: Hur skulle ni vilja ha det?
– Vi rev ut en del av byggnaden och satte upp gipsväggar så att eleverna skulle få göra vad de ville. Vi trodde att de skulle fokusera på vilka kranar och tapeter de ville ha, hur många rum som var optimalt eller hur stor en lägenhet skulle vara. Vår värld var helt enkelt ganska begränsad när det gäller vad vi trodde att de skulle göra, säger Joakim Alm.
Efter en tre dagar lång workshop presenterades resultatet.
– Det visade sig att det inte var så intressant om det var ett eller två rum eller vad det var för kranar. ”Det skiter vi fullständigt i”, fick vi höra. Istället ville man kunna dela saker och kommunicera med varandra, ha ytor där man kan umgås. Nästan allt handlade om att bygga in det sociala, säger Björn Ulvaeus och fortsätter:
– Helst ville man inte äga någonting utan istället dela på alla resurser. Så vi utvecklade en app för det.
Från bostadsutvecklare till app-utvecklare, hade du kunnat föreställa dig det när du klev in i projektet?
– Nej, aldrig! Det är det som är så spännande. Idag har vi byggt färdigt den digitala världen – nu ska vi bygga den verkliga världen där ute. Det är lite som det där spelet… Minecraft.
Mitt under intervjun landar en hök på balkongräcket precis utanför kontorets fönster. Björn Ulvaeus puttar till Joakim Alm och sedan tittar de på fågeln med stor fascination. Knäpptysta, som om den skulle kunna skrämmas iväg av ett ljud inifrån.
– Det trodde man inte, att få se en hök här mitt i stan. Vilken underbar fågel! säger Björn Ulvaeus efter att den flugit iväg.
De flesta vågar inte möta sina fördomar. Människor har så mycket föreställningar för sig som inte har något fundament i verkligheten.
Björn Ulveus, delägare i Alm Equity
Alm Equity
Grundat: 1997
Marknadsvärde:
2 487 877 000 kronor.
Antal anställda: 31 personer.
Övrigt: Sedan 2012 är bolaget listat
på NASDAQ OMX First North.
Stämningen är med ens lite annorlunda och vi passar på att byta samtalsämne. Joakim Alm berättar varför Alm Equity främst bygger bostadsrätter och suckar över hur svårt det är att producera nya hyresrätter idag.
– Hela vårt samhälle är uppbyggt kring konceptet ”bostadsrätt” – banker, bolåneinstitut, allt… Det är oerhört svårt att få nyproducerade hyresrätter att gå ihop ekonomiskt. Och skapar du ett nytt koncept för boende hamnar du direkt i motvind.
Vad skulle ni vilja se för förändringar från politiken?
– Jag tror att en friare hyressättning skulle kunna gynna hela marknaden. Idag har man väldigt höga hyror på vissa orter ute i landet. De skulle säkert få lägre hyra med en friare hyressättning, säger Joakim Alm innan Björn Ulvaeus tar vid:
– Jag vill se en ordnad övergång. Inte för tvär eller abrupt, utan en sådan som Assar Lindbeck en gång föreslog för en herrans massa år sedan. Samtidigt måste vi se till att sakta dra ner på ränteavdragen, säger Björn Ulvaeus.
Hur ska alla ha råd att bo?
– Vi behöver ett ökat bostadsbidrag som gör att människor kan bo i samma områden. Social Housing tror jag bara skapar en bostadssegregation med områden dit människor som inte har råd flyttar, säger Joakim Alm.
Dessutom anser han att något måste göras åt markpriserna.
– Skulle man få en lägre prissättning för marken om man åtar sig att bygga hyresrätter skulle det göra att hyrorna kunde hållas lägre. Markkostnaden är en alldeles för stor del av den totala byggkostnaden, säger han och skakar på huvudet. Och många människor har alldeles för svårt att kunna tänka nytt.
Samtalet övergår till en närmast existentiell diskussion om neofobi; varför människan är rädd för det nya och okända. Slutsatsen blir att mycket handlar om fördomar och att det först är när man inser att de finns där som man också kan lägga dem åt sidan.
– De flesta vågar inte möta sina fördomar. Människor har så mycket föreställningar för sig som inte har något fundament i verkligheten. Sådana människor har jag fullständigt omöjligt att samarbeta med, människor som låter sig inhiberas av diverse trosföreställningar. Det orkar jag inte med, säger Björn Ulvaeus.
Med ens har intervjutiden passerat och det har blivit dags för fotografering. Trots att Björn Ulvaeus måste ha varit med om otaliga fototillfällen under sin karriär, har det inte gjort honom mer bekväm i sammanhanget. Snarare tvärt om.
– Fotograferingen är verkligen det jag sett fram emot mest idag, säger han något sarkastiskt och med ett snett leende.
Han tar ett djupt andetag. I eftermiddag väntar fler intervjuer, om showen ”Mamma Mia the Party” och inspelningen av uppföljaren till filmen ”Mamma Mia”. Men då i rollen som Abba-Björn.
[ Favoriten ]
Mamma Mia intar Waterloo station
Alldeles intill Waterloo station i London bygger Björn Ulvaeus en fastighet på tillfälligt bygglov som senare ska inhysa showen ”Mamma Mia the Party”.
– Det är ett absolut unikt bygge som jag står alldeles inför. Att bygga precis intill Waterloo station i London – snacka om att det är en logistisk utmaning! Varje lastbil som levererar ett fönster måste blixtsnabbt kunna ta sig in, lossa allt och lika blixtsnabbt ta sig ut igen. Men läget kommer att bli perfekt för party i sann Mamma Mia-anda.
Inne i byggnaden kommer ett grekiskt torg med en liten taverna att byggas upp.
– Det ska kännas som att komma direkt in i ett film-set för över 500 människor, säger Björn Ulvaeus.