Stadsbinas betydelse för stadens ekosystem glöms ofta bort i samhällsplaneringen, men med bikupor på taket kan staden blomstra.
Publicerat 7 juli, 2016

Biyta får Stockholm att blomstra

Hem för alla, är Riksbyggens devis. Det gäller även för stadsbin som spelar en avgörande roll i stadens ekosystem. Nu ska 80 000 flygande honungsmakare flytta in i sin nya bistad, förlåt – bostad på taket till huvudkontoret i Stockholm.

Enligt Albert Einstein skulle människan inte överleva längre än fyra år utan bin. De flygande honungsmakarna glöms ofta bort i samhällsplanering, därför ville Riksbyggen dra sitt strå till stacken och byggde i sommar bo åt cirka 80 000 stadsbin på taket till sitt eget huvudkontor i Stockholm. Bikupan kommer att bidra till att öka pollineringen i Stockholm och på så sätt också hjälpa till att få stadens ekosystem att blomstra.

[ Annons ]

– Det här är ett konkret exempel på hur vi inom Riksbyggen arbetar med ekosystemtjänster som en insats för den biologiska mångfalden och för ett hållbarare samhälle, säger Karolina Brick, miljöchef på Riksbyggen.

Riksbyggen har under våren anlagt bigårdar även på andra ställen i Sverige. Vid byggandet av Brf Skogsfalken i Uppsala finns sedan i april två bikupor för stadsbin. Det var för utvecklande av ett verktyg för att på ett systematiskt sätt arbeta med ekosystemtjänster som Riksbyggen fick Miljöstrategipriset som delas ut av tidningen Miljö & Utveckling.

– Förutom bikupor är odlingslotter, gröna tak, fågelholkar, humblebon och grönskande miljöer där insekter pollinerar, naturen blommar och människor trivs exempel på ekosystemtjänster, säger Karolina Brick.

Visste du att…

  • Det första tecknet på ett honungsbi har hittats i ett 100 miljoner år gammalt fossil i Burma.
  • Våra mest älskade bär som hallon, blåbär och hjortron skulle vara chanslösa utan bin.
  • En tesked honung kan lindra hosta, förutsatt att du inte är allergisk.
  • Ett bra bisamhälle kan ge upp till 100 kg honung under en sommar.
  • Bin söker sig helst till blommor och andra växter och nästan aldrig till människors mat.
  • Det krävs fyra miljoner blombesök för ett halvt kilo honung.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]