[ Annons ]

Snäckor och andra kompositer från naturen kan revolutionera bygg-branschen, menar Charlotta Berggren, vvs-konsult och talare under Almedalsveckan i stiftelsen Byggekologis regi. Foto: Sofia Sabel
Publicerat 29 juni, 2022

”Biomimetik borde bli nästa stora byggtrend”

Charlotta Berggren är vvs-konsult och håller föredrag under Almedalsveckan om varför byggbranschen borde börja samarbeta med biologer.  

Vad kommer ditt seminarium handla om?

– Jag kommer att tala om vad byggbranschen har att vinna på att börja samarbeta med biologer och forskare. Biomimetik borde bli nästa stora trend inom byggindustrin.

[ Annons ]

Varför då?

– Genom att efterlikna naturens processer när
man bygger kan man på ett mer hållbart sätt få samma funktioner, utan att tära på vår jord. Jag kommer visa exempel på hur byggbranschen, genom att efterlikna naturens former och egenskaper, kan få ett helt giftfritt byggande med låg energi-användning.

Finns det de som jobbar så här redan i dag?

– Ja visst, tänk på Crystal Palace, där arkitekten Joseph Paxton fick inspiration till konstruktionen genom att titta på jättenäckrosens blad, och på hur ventilationssystem i mellanöstern inspirerats av termiter eller hur musslor används för att hitta miljövänliga rostskyddsfärger, och hur lotusblomman använts för att skapa självrengörande ytor, knölvalens fenor för att hitta vindkraftsvingar med låga luftmotstånd. Men det är dags att det blir mer än bara intressanta exempel – det här skulle kunna bli framtidens standard.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]