Juldagen är svenskarnas favoritdag när det gäller biobesök. Då är det också meningen att den nya biografen i Gränbystaden ska ha slagit upp portarna. Foto: Jess Bang
Publicerat 7 december, 2018

Biofilm för alla sinnen

Erik Kongsvik-Ibsen är chief operating officer på danska Nordisk Film Cinema som i december öppnar sin första biograf i Sverige i Gränbystaden i Uppsala.

Vad är det för speciellt med den nya biografen?

[ Annons ]

– Vi kommer att vara först i Sverige med formatet 4DX som ger en extra dimension till filmen. Stolarna kommer röra sig och olika effekter kommer komplettera det man ser på duken, som exempelvis lukter, vatten och vind. Dessutom kommer samtliga salonger få reclinersfåtöljer som kan fällas till nästan fullt liggläge.

Vill folk verkligen ha vatten i ansiktet när de tittar på en film där det regnar?
– Det är inga stora mängder, utan bara för att skapa en känsla. Sedan går det att stänga av vattnet om man vill. Det har fungerat väldigt bra i Danmark och vi har inte haft några klagomål. Men det är klart att det inte passar alla filmen, actionfilmer passar bättre än kanske franska kärleksfilmer.

Kommer den här bion bidra till att svenskarna börjar gå på bio mer?
– Det tror vi. I Danmark går människor på bio betydligt oftare än i Sverige, så vi tror det finns möjlighet att expandera här. Vi tittar på fler orter. Att just Uppsala blev först var mer en tillfällighet eftersom det finns ett expansivt centrum i Gränby. Vi tittar på fler orter, som exempelvis Malmö och självklart Stockholm.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]