[ Annons ]

Bild: Andreas Martin-Löf Arkitekter
Publicerat 12 april, 2021

Billigt byggande för exklusivt boende

Med samma modulbyggsystem som ligger bakom ett uppmärksammat studentboende i Västberga, Stockholm, bygger nu bostadsutvecklaren Junior Living mer exklusivt för en ung målgrupp i Uppsala.

I projekt Solitär i Luthagen, Uppsala, ska det byggas ytsmarta, designade lägenheter med ovanligt kort och effektiv produktionstid. Det ska Junior Living göra med sitt patenterade byggsystem. Ett koncept som tagits fram i ett samarbete med arkitekten Andreas Martin-Löf.

Junior Living har tilldelats arkitekturpriset Nordic Architecture Fair Award för sitt projekt i Västberga, Stockholm. De 280 lägenheterna i Västberga uppfördes 2015–2016 med endast 12 månaders byggtid. Där handlade det om att snabbt får fram överkomliga bostäder för att mildra den akuta bostadsbristen bland unga vuxna.

[ Annons ]

I Uppsala utgår man från samma modulsystem, men det blir en betydligt mer exklusiv produkt än i Västberga.

– Här bygger vi med helt andra materialval. Det kommer att finnas orangeri och lounger. I den stora trädgården kommer det att finnas grillplatser, yogadäck och utegym. Men man kan säga att det är billigt för vad man får, säger Claes Eliasson, vd Junior Living.

Enligt honom kommer de små bostadsrättslägenheterna lägenheterna att säljas till ungefär samma pris som en lägenhet av samma storlek i Uppsala. Men han menar att man får mer för mer för pengarna här tack vare en snabb och kostnadseffektiv produktion. Att lägenheterna byggs kompletta i svensk fabrik med badrum, kök, förvaring och balkong möjliggör en snabb byggprocess med mindre materialspill och en halverad byggtid.

I Solitärs entré kommer det att finnas en lounge med café och på taket med utsikt över Uppsala får de boende extra utrymme i form av en inglasad takterass med stationer för hemmakontor. I garageplanet finns verkstad att laga cykeln i och många platser för elbilar.

Inflytt i Brf Solitär planeras redan till andra kvartalet nästa år.

– Det kommer nog att vara en hel del studenter som flyttar in. Men vi vänder oss till en bredare målgrupp. Där vi tidigare byggt små bostadsrättslägenheter har det även varit även äldre, som kanske bor utomlands eller på landet och behöver en lite mindre övernattningslägenhet, eller arbetspendlare som flyttat in, säger Claes Eliasson.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]