Mats Eriksson och Hasse Borninger lastar av håldäcksbjälklag från estniska företaget Lasbet på Byggvestas byggplats i Norra Djurgårdsstaden.
Publicerat 2 juni, 2014

Billigare med egen import

Krav på lägre hyra förde Byggvesta österut. Idag samarbetar man med en mängd entrepenörer runt Östersjön och byggkostnaden är 20 procent under den gängse.

I ett av Byggvestas första avtal, en mark-anvisning i Hammarby sjöstad, stod det skrivet att företaget skulle ha tio procent lägre hyresnivå än allmännyttan.

[ Annons ]

För att komma ner i kostnader inledde Byggvesta ett så kallat partneringavtal med Hökerum Bygg.
– Utan att kompromissa med kvaliteten försökte vi hitta ett sätt att dela på de besparingar som kan göras och där båda parterna blir aktiva, säger Lars Gärde, projektledare och inköpschef på Byggvesta.

Den största utgiften var betongstommarna. En färdig betongstomme kunde kosta 5 000 kronor per kvadratmeter bo-area, men hos en utländsk leverantör fann man en betongstomme med samma kvalitet för 3 ?500 kronor.
– Idag köper vi i huvudsak prefabricerade betongstommar från utlandet. Det är inte ett självändamål att köpa från utlandet, vi vill få till en konkurrenssituation, säger Lars Gärde.

Genom partneringsamarbete tillhandahåller Byggvesta sitt nätverk av underentreprenörer och materialleverantörer till den totalentreprenör de använder sig av. Nätverket består av leverantörer från Estland, Lettland, Litauen, Polen och norra Tyskland. Avtalen gäller både arbetskraft och material som stommar, installation, puts, plattsättning, måleri och golvläggning.
– Vår målsättning är öka prefabriceringen för att få en kort byggtid och minska antalet transporter till och från våra byggplatser, eftersom våra projekt är ofta belägna i och omkring våra storstäder.

Lars Gärde uppskattar att Byggvesta hamnar ungefär 20 procent lägre i pris än om de hade gjort en upphandling i Sverige.
Att de utländska entreprenörerna inte anpassar tillverknings- eller arbetssätt till svenska förhållanden sänker priset, förutsättningen är att materialet har EU-standard och är CE-märkt.
– Det har varit viktigt för oss att lära oss vad som funkar bäst i fabriken. Vi säger ”gör som ni är vana vid och har erfarenhet av”. Tillsammans med dem vidareutvecklar vi prefabriceringen, som till exempel hela badrumsmoduler, säger Lars Gärde.

Byggvesta bygger främst lamellhus och kvarter. Den låga produktionskostnaden skapar en flexibilitet, som gör det möjligt att bygga hyreshus på platser i tillväxtorter där andra bostadsbolag har svårt att få finansieringen att gå ihop.
Utmaningen ligger inte i att bygga billigt, utan att bygga ett prisvärt hus med en till-talande arkitektur.
– Hur mycket jag än använder utländska kanaler blir det ändå dyrt om jag väljer en arkitektritad produkt som är dyr att bygga. Koden att knäcka är att jobba med arkitekter som kan skapa ett utbud med variation i uttrycket och som är produktionsvänligt, säger Lars Gärde.

Byggvesta arbetar aktivt med att få in de utländska byggföretagen på marknaden. Lars Gärde menar att konkurrensen i Sverige behöver dem.
– Utan den här arbetskraften skulle bostadsbyggandet gå ännu långsammare – det är jag övertygad om. Allt ska naturligtvis ske på avtalsmässiga grunder, med löner och säkerhet på arbetsplatsen.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]