[ Annons ]

I utbyte mot ett par timmars umgänge i veckan får tre ungdomar i Helsingfors bo billigt i ett av stadens äldreboenden. Personerna på bilden har inte med artikeln att göra.
Publicerat 3 december, 2015

Billigare hyra i utbyte mot sällskap

Att hitta ett boende för 2 500 kronor hör inte till vanligheterna i Helsingfors. Men på ett av stadens äldreboenden kan nu ungdomar bo billigt – i utbyte mot att de håller sina äldre grannar sällskap ett par timmar i veckan.

Mindre än en vecka efter att ett äldreboende i Helsingfors gick ut med erbjudandet om tre billiga lägenheter hade fler än 60 ansökningar kommit in, och Facebook-annonsen hade delats mer än 800 gånger. Det skriver finska YLE som även gjort ett tv-inslag om den lite annorlunda bostadslösningen.

[ Annons ]

Erbjudandet är en del av ett projekt som försöker hitta nya lösningar mot bostadsbristen för Helsingsfors unga invånare. Tre lägenheter med en månadshyra av 250 euro, cirka 2500 kronor, finns att få, mot villkoret att hyresgästerna är under 25 år och att de spenderar mellan tre och fem timmar i veckan med de äldre boende.

– Personalen är där för att utföra omvårdnad. Ungdomar kan ha ett annat perspektiv på vardagen som kan göra de äldres vardag mer varierad, säger projektledaren Miki Mielonen till YLE och fortsätter;

– Jag skulle hellre ha sällskap av någon som håller en gitarr än bara ett extra par omvårdande händer.

Ansökningstiden för Helsingfors bostadssökande ungdomar pågår till den 8 december.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]