[ Annons ]

Foto: Shutterstock
Publicerat 8 januari, 2016

Bidrag går till svarta hyror

En kartläggning från Boverket visar att kommuner betalar ut bidrag för boende trots att de känner till att pengarna går till svarta hyror med bakomliggande kriminell verksamhet.

Boverket har i en kartläggning sett över nyanländas bostadssituation. Rapporten visar att många nyanlända tvingas betala svart för att hitta någonstans att bo. I intervjuer med bland annat Migrationsverket, Arbetsförmedlingen och med kommuner runt om i landet har personer berättat om den svarta bostadsmarknaden som en organiserad verksamhet där man försörjer sig på att sälja hyreskontrakt.

[ Annons ]

Boverkets rapport visar att handläggarna i vissa fall känner till att det handlar om svarta kontrakt med orimligt höga hyror, men att man ändå väljer att betala ut bidraget till de nyanlända.

– Man blundar och beviljar försörjningsstöd till de här personerna, och i värsta fall är det kriminella som står bakom den här lägenhetsuthyrningen och då använder man egentligen skattebetalarnas pengar till kriminella, säger Micael Nilsson, utredare på Boverket, till Sveriges Radio.

Fastighetstidningen har tidigare rapporterat om Boverkets rapport som visar att nyanlända som får uppehållstillstånd och ska leva på etableringsersättning inte skulle klara av att betala hyran utan tillskott av bostadsbidrag. Läs artikeln här.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]