I höst har Fastighetsägarna Syd och lokala fastighetsägare bildat en BID-förening som ska lyfta det utsatta området Sofielund i Malmö.
Publicerat 26 november, 2014

BID ska lyfta Sofielund

I höst har Fastighetsägarna Syd och lokala fastighetsägare bildat en BID-förening som ska lyfta det utsatta området Sofielund i Malmö.

Business improvement district, BID, är den engelska termen för en samverkansorganisation som arbetar med att utveckla ett område i en stad.

[ Annons ]

– Vi har lånat begreppet BID till Sofielund som handlar om bostadsutvecklingsarbete. Här skulle bokstäverna kunna stå för Boende, Integration och Delaktighet, säger Göran Höckert, näringspolitisk chef i Fastighetsägarna Syd och styrelse-ledamot i BID Sofielund.

BID i Sofielund är ett initiativ från fastighetsägare i området som tillsammans med Fastighetsägarna Syd har tagit fram en konkret handlingsplan för att lyfta den hårt belastade stadsdelen.
Genom konkreta insatser ska Sofielund bli en tryggare och snyggare stadsdel. Trygghetscertifiering, samarbete med polisen, upprustning och nolltolerans mot klotter och skräp är bara några punkter i den långa listan av insatser.
– För hyresgästerna är det viktigt med öppen kommunikation om vad vi gör och varför, framför allt att det syns resultat snabbt. Vi vill att de som bor och är verksamma i stadsdelen ska känna stolthet och trygghet i att bo och verka där, säger Göran Höckert.

För att finansiera åtgärderna betalar de 15 medlemmarna nio kronor per kvadratmeter bostadsyta som de äger i området. En av dem är kommunägda MKB, som tillsammans med privata fastighetsägare, byalag och bostadsrättsföreningar är engagerade i projektet.
– Det underlättar arbetet att vi är påhejade av Malmö stad. Projektet har ett starkt politiskt stöd i Malmö och flera av stadens förvaltningar är intresserade och medverkar i projektet, säger Göran Höckert.

Det är en långsiktig satsning, men förhoppningen är att behovet av åtgärder ska minska.
– Just nu behövs det handfasta insatser och målsättningar, men förhoppningen är att stadsdelen blir så trygg och stabil att vi inte behöver så många projekt i framtiden, säger Göran Höckert.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]