Konstnären i Gränby, Uppsala, är ett av Rikshems hus som uppförs med trästomme. Foto: Rikshem
Publicerat 1 december, 2016

Betong- och stålstomme vanligast vid nybyggnation

I en undersökning av 800 nybyggnadsprojekt med byggstart 2014, eller senare, konstateras att hela 86 procent har en betong- och/eller stålstomme.

Byggfakta har under augusti och september 2016 genom intervjuer med byggnadsentreprenörer diskuterat val av stomme i 800 bostadsprojekt. Samtliga projekt har byggstartats någon gång mellan 1 januari 2014 och 30 juni 2016. Majoriteten av projekten i undersökningen, 86 procent, har en betong- och/eller stålstomme och trä står för resterande 14 procent. Rikshem är, med sina 798 lägenheter i trä, det bostadsbolag i Sverige som bygger flest lägenheter i trä.

[ Annons ]

– Det är väldigt roligt att konstatera att Rikshem är det ledande bostadsbolaget inom träbyggnation. Att bygga mycket i trä ger miljömässiga fördelar för hela samhället. För oss är det viktigt att bidra till vår gemensamma miljö och att vi bygger i trä är en del i detta. Vi ser gärna att fler aktörer vill vara med och driva utvecklingen tillsammans med oss, säger Erik Hävermark, chef projekt- och fastighetsutveckling Rikshem.

Rikshem menar även att bygga i trä har flera fördelar. Trä är bland annat en förnybar resurs som det finns god tillgång till i Sverige och fastigheter byggda i trä släpper ut mindre koldioxid under byggprocessen.

Sedan 2014 har Rikshem avtal med Lindbäcks Bygg i Piteå om att bygga totalt 3 000 lägenheter i trä under de kommande åren.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]