[ Annons ]

Foto: Shutterstock.
Publicerat 5 juni, 2020

Besked om nära-nollenergibyggnader

Nu har regeringen meddelat att den del av plan- och byggförordningen som gäller byggnads energiprestanda ändras den 1 september.


Det är ett sent besked, men ett efterfrågat besked. Enligt EU-direktiv ska alla nya byggnader ska vara nära-nollenergibyggnader från den 31 december 2020. Med ett besked i början av juni är det dock frågan om alla nya byggnader verkligen kommer att vara byggda enligt de regler EU kräver.
Men den 1 september ändras alltså plan- och byggförordningen i den del som gäller beräkning av en byggnads energiprestanda. Samtidigt träder nya föreskrifter, anpassade till ändringen, från Boverket i kraft. Meningen med det hela är att skapa en bättre balans mellan olika energislag. Detta är det sista steget i införandet av nära-nollenergibyggnader i Sverige.
– Vi eftersträvar så energieffektiva byggnader som möjligt och en långsiktigt hållbar energiförsörjning. Förordningsändringen, tillsammans med Boverkets reviderade föreskrifter, är uttryck för denna målsättning, säger bostadsminister Per Bolund i ett pressmeddelande.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]